Timofti sugerează că pe perioada mandatului a fost linşat mediatic: „Nu v-am arătat nici rana, nici sângele şi nici măcar nu port pică nimănui”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aflat în ultima zi de mandat, preşedintele Nicolae Timofti a transmis un mesaj joi, 22 decembrie, către jurnalişti. Şeful statului a descris atitutidea sa faţă de presă şi cum ar trebui aceasta să fie.

„Toţi împreună – cetăţeni simpli, oameni de cultură, ziarişti, cei care alcătuiţi nucleul intelectual al unei societăţi – trebuie  să cultivăm spiritul naţional, la fel cum ţăranii cultivă pământul.

Gradul de democratizare a unei societăţi se estimează  în funcţie de cât de liberi în exprimare, independenţi, nepărtinitori şi obiectivi sunt reprezentanţii mass-media. Rolul şi responsabilitatea presei este unul enorm într-o societate care se vrea a fi democratică.

Sunt două fenomene, a căror prezenţă sau absenţă îi pot rezerva un loc de cinste unui ziarist în societate sau, dimpotrivă, îl marginalizează spre stâlpul infamiei şi al dispreţuirii: apelul la conştiinţa individuală, la etică şi moralitate.

Or, după cum a menţionat, recent, şi Suveranul Pontif, Papa Francisc, jurnalismul care se bazează pe bârfe şi zvonuri reprezintă o formă de „terorism”. „Jurnalismul nu ar trebui să fie folosit ca armă de distrugere împotriva persoanelor sau chiar a popoarelor”.

Un jurnalist scrie cu sufletul său, dar trebuie să citească cu sufletul altora. Să ştiţi că un cuvânt, scris, spus, poate provoca o hemoragie mai mare decât cel mai ascuţit tăiş.

Mi-e greu să vă spun de câte ori am simţit acest tăiş, dar, din respect pentru meseria voastră, în spiritul valorilor democratice, nu v-am arătat nici rana, nici sângele şi nici măcar nu port pică nimănui.

Un jurnalist nu scrie pentru azi, pentru mâine. Un ziarist face istorie, dar ce istorie poţi face din linşaj mediatic, din minciună si manipulare?!

Toţi avem nevoie de onestitate şi corectitudine. Iar dacă presa se încadrează în aceşti parametri ai moralităţii, o societate are doar de câştigat.

Vă urez multă inspiraţie, succese în activitatea dumneavoastră, care să dea numai roade necompromise. Să aveţi suficientă răbdare, înţelepciune şi informaţie pentru a prezenta adevărul şi frumosul, dar şi a stigmatiza răul din societatea noastră”, se arată într-un comunicat de presă emis de preşedinţie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite