Teodor Cîrnaţ, despre decizia Guvernului de a abroga hotărârile ce se referă la concesionarea Aeroportului: Moldova va fi condamnată la CEDO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Juristul Teodor Cîrnaţ consideră că prin decizia Guvernului Maiei Sandu de miercuri, 4 septembrie, de a abroga hotărârile din anul 2013 privind concesionarea Aeroportului Internaţional Chişinău, Cabinetul de miniştri a dat dovadă de „nihilism total în domeniul juridic”.

„Drept consecinţă, va fi condamnată la CEDO pentru încălcarea dreptului la proprietate, iar cetăţenii RM vor fi obligaţi să plătească din bugetul naţional sute de milioane de euro celui care a furat miliardul”, a scris Teodor Cîrnaţ pe pagina sa de Facebook.

Potrivit lui, dânsul a fost cel care în anul 2013 a cerut prin instanţa de judecată Buiucani să fie supuse controlului de legalitate aceste hotărâri şi să fie obligat Guvernul să le anuleze, ca acte ilegale, după ce Curtea Constituţională nu a dorit să le declare neconstituţionale. 

„Instanţele de judecată controlate de fosta putere au confirmat legalitatea lor şi, astfel avem un lucru judecat. Guvernul, dacă avea noi probe în prezent, ce nu erau cunoscute în 2014, referitor la ilegalitatea hotărârilor menţionate, era în drept să ceară revizuirea hotărârii, dar nicidecum abrogarea propriilor hotărâri fără temei juridic. Fiindcă în felul acesta dai peste cap valoarea lucrului judecat... încât şi cei din Africa vor râde de RM, stat membru al Consiliului Europei”, a mai declarat Teodor Cîrnaţ.

Amintim că Guvernul a abrogat mai multe decizii ce ţin de concesionarea Aeoportului Chişinău. Maia Sandu a subliniat, citată de IPN, că abrogările hotărârilor de Guvern nu sunt retroactive, dar astfel cadrul legal va fi adus în concordanţă cu decizia Curţii Constituţionale. În declaraţiile de presă oferite după şedinţa Guvernului din 4 septembrie, Maia Sandu a spus că, „în continuare, pe baza informaţiilor prezentate de comisia parlamentară şi de alte instituţii ale statului, Ministerul Justiţiei lucrează la acest dosar, cu care se va merge în următoarele zile în instanţă, unde va cere anularea contractului de concesionare”.

Premierul a mai precizat că până la o decizie a instanţei de judecată, contractul de concesionare a aeroportului rămâne în vigoare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite