Statul va lăsa fără bani partidele politice care încalcă legislaţia Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea partidelor politice din Republica Moldova nu respectă legislaţia electorală, de aceea ar putea să nu beneficieze de alocaţii de la bugetul de stat, a declarat Pavel Postică, directorul Programului de Monitorizare din cadrul Asociaţiei Promo-LEX. Acesta a prezentat un studiu despre practicile şi metodele utilizate de partidele politice pentru finanţarea activităţii sale.

Postică spune că cotizaţiile sunt principala sursă de autofinanţare a partidelor politice. În rest, acestea beneficiază de finanţare privată, care, de obicei, reprezintă un conflict de interese. „Şi aici avem o mare problemă în Republica Moldova, pentru că atât timp cât partidele nu îşi pot asigura autofinanţarea prin cotizaţii de membru, rămân la discreţia donatorilor privaţi, care de cele mai dese ori, sunt grupuri de interese”, a explicat Pavel Postică.

Principala problemă la capitolul finanţării activităţii partidelor politice ţine de modul de reglementare a mărimii cotizaţiilor de membru de partid.

Încălcări ale Legii cu privire la partidele politice

Din cele 43 de partide politice înregistrate până la 1 decembrie 2015 la Ministerul Justiţiei, jumătate nu indică mărimea reală a cotizaţiilor. „Statutele a 21 de partide politice (49% din numărul total) nu reglementează expres mărimea cotizaţiilor, ceea ce este contrar modificărilor operate în aprilie 2015 la Legea privind partidele politice. Dintre acestea, în 18 cazuri (42% din numărul total) cotizaţiile de membru sunt stabilite şi reglementate în documente interne adoptate de către structuri colegiale de partid (Consiliul Politic Naţional, Birourile Permanente, Consiliul Republican, Consiliul Naţional de Coordonare etc.) prin intermediul anumitor procese verbale sau altor regulamentele interne. Statutele altor trei formaţiuni politice (7% din numărul total) nu conţin deloc prevederi privind reglementarea cotizaţiilor şi procedura de achitare a acestor contribuţii obligatorii conform prevederilor actuale ale legislaţiei”, a precizat Cornelia Călin, analistă Promo-LEX.

Astfel, în prezent doar 22 de partide politice au reglementat mărimea şi procedura de achitare a cotizaţiilor de membru în statute. Lipsa reglementărilor exprese în statutele partidelor politice a mărimii şi modului de achitare a cotizaţiei de membru reprezintă, începând cu 1 ianuarie 2016, o încălcare a Legii privind partidele politice.

Fără bani de la stat

Potrivit statutelor partidelor politice care stipulează expres mărimea cotizaţiei de membru, în şapte cazuri cotizaţia variază între 1 leu şi 5 lei. Alte partide au stabilită cotizaţia între 6-20 lei şi între 21-100 de lei.

La alte şase partide care au stabilită mărimea cotizaţiei în statut, aceasta variază între 0,2% - 2,5% din salariul lunar sau venit, pensie, bursă, iar un partid politic a stabilit cuantumul cotizaţiei în mărime de 5% din salariul minim pe economie al membrului formaţiunii. Potrivit statutelor partidelor politice care reglementează expres mărimea cotizaţiei, cele din urmă sunt achitate lunar în 18 cazuri (75%), trimestrial în cazul unui partid (4%) şi anual în alte 5 cazuri (21%).

Pavel Postica a subliniat faptul că cele 21 de partide politice care sunt înregistrate la Ministerul Justiţiei şi încă nu şi-au adus în concordanţă prevederile statutare la cele legale, încalcă legislaţia în vigoare. „De aceea, solicităm Ministerului Justiţiei să facă un apel către partidele politice care nu şi-au modificat statutele, să facă aceste modificări. Partidele trebuie să conştientizeze că s-ar putea să nu beneficieze de alocaţii de la bugetul de stat”, a mai adăugat directorul de Programe al Asociaţiei Promo-LEX.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite