Sondaj: Doar trei partide ar accede în Parlamentul de la Chişinău în caz de alegeri anticipate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlament Moldova

Dacă duminica viitoare vor fi organizate alegeri parlamentare anticipate, trei partide politice vor accede în Parlament. Este vorba de Partidul Socialiştilor, care ar acumula 32,1% din voturi, Partidul Acţiune şi Solidaritate, pentru care ar vota 22,7% dintre cetăţeni şi PDM, pentru acre şi-ar da votul 11,3% dintre respondenţi.

Doru Petruţi, director general al companiei de cercetare sociologică [imas], a spus într-o conferinţă de presă la IPN că PAS acumulează tot mai mult din scorul electoral al Blocului ACUM, din care face parte şi PPDA. Formaţiunea condusă de către Andrei Năstase ar acumula 1,7% din voturile alegătorilor.

Aproape 13% dintre respondenţi au ştiut sau nu au răspuns pe cine ar vrea să voteze. 33% dintre respondenţi pledează pentru o coaliţie dintre PSRM şi PDM. 31% consideră că cea mai bună soluţie pentru Republica Moldova ar fi declanşarea alegerilor anticipate. Alţi 9 % susţin o coaliţie dintre PSRM şi Blocul ACUM şi tot 9% susţin că ar fi bună o coaliţie dintre PDM şi Blocul ACUM.

Schimbarea Guvernului Maia Sandu cu cel al lui Ion Chicu în opinia a 36% dintre respondenţi este un lucru bun. Alţi 35% consideră că este un lucru rău, iar 29% nu au ştiut ce să răspundă. 48% consideră că demiterea Guvernului Maia Sandu prin moţiune de cenzură de către Parlament a fost un act corect la adresa fostului premier, iar 41% consideră că a fost un act incorect.

Guvernul condus de către Ion Chicu în viziunea a 40% dintre cei intervievaţi este unul care va guverna ţara mai bine decât cel condus de către Maia Sandu. Alţi 35% din respondenţi susţin că nu va guverna mai bine, iar 25% nu au ştiut ce să răspundă.

Sondajul mai arată că 65% dintre respondenţi consideră că direcţia în care merge ţara este una greşită, 24% consideră că direcţia este una bună, iar 11% nu au put să răspundă. Potrivit lui Doru Petruţi, dacă în luna septembrie erau mai mulţi alegători de dreapta, în special votanţii Blocului ACUM, care spuneau că direcţia este una bună, acum de această părere sunt reprezentanţii segmentului de stânga. Doru Petruţi afirmă că populaţia vede cum merge lucrurile în ţară în funcţie de partidul care este la putere.

Cel mai influent politician din Republica Moldova este, potrivit sondajului, preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, urmat de lidera PAS, Maia Sandu, şi liderul PDM, Pavel Filip.

58% dintre cei intervievaţi ar vota pentru aderarea Republicii Moldova la UE, 50% – pentru aderarea la Uniunea Eurasiatică. 34% ar susţine unirea cu România, iar 22% – aderarea la NATO.

Sondajul a fost realizat în perioada 2-14 decembrie pe un eşantionez 1.090 de persoane din 90 de localităţi ale Republicii Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite