Sondaj. Cine va ajunge în turul doi la prezidenţialele din R. Moldova

Sondaj. Cine va ajunge în turul doi la prezidenţialele din R. Moldova

FOTO IPN

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegerile parlamentare, pentru Partidul Socialiştilor ar vota 25,9 %, urmat de Partidul Acţiune şi Solidaritate cu 17,5% din voturi, iar topul liderilor în viitoarele alegeri prezidenţiale ar arăta în felul următor: Igor Dodon - 27,5%, Maia Sandu - 18,1% şi Renato Usatîi - 9,7%, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cel puţin aşa arată datele prezentate în urma sondajului socio-politic IV din 2020, realizat de către Compania de cercetare şi consultanţă politică „Intellect Group”, în parteneriat cu Asociaţia „Spero”

Conform rezultatelor, în viitorul Legislativ ar accede patru partide printre care Partidul Socialiştilor (25,9%), Partidul Acţiune şi Solidaritate (17,5%), Partidul Şor (9,5%) şi Partidul Nostru cu 8%.

La întrebarea cum a evoluat situaţia din ţară în ultimul an, 39,5% din totalul respondenţilor au răspuns „spre rău”, „nu s-a schimbat nimic” - 37,5%, „spre bine - 14%”. Printre lucrurile care îi îngrijorează cel mai mult pe cetăţenii Republicii Moldova se numără: COVID-19, lipsa locurilor de muncă, preţurile mari, pensiile mici, salariile mici, medicina, economia ţării, corupţia, guvernarea, drumurile rele şi migraţia.

Cea mai mare neîncredere, cetăţenii o au în partidele politice (41%), Primărie (24%), Parlament (22,5%), urmate de Guvern, Organizaţiile neguvernamentale şi Preşedinţia. „În acest an, procentul de încredere directă în capacităţile primăriilor a scăzut din cauza că cetăţenii, după problema cu pandemia, au observat că în mare parte primăriile depind de guvernare, depind de Preşedinţie cu toate că suntem o ţară parlamentară”, a specificat directorul companiei de consultanţă şi cercetare politică „Intellect Group”, Ian Lisnevschi.

Eşantionul este constituit din 1213 de persoane din 77 localităţi, cu o marjă de eroare de cca 3%. Perioada de culegere a datelor: 24 august - 2 septembrie.  

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările