Sondaj: În cazul unor alegeri, în Parlamentul R. Moldova ar accede aceleaşi partide

0
Publicat:
Ultima actualizare:
parlament moldova foto ipn

Dacă duminica viitoare în Republica Moldova s-ar organiza alegeri parlamentare, 25,2% din respondenţii unui sondaj ar vota cu Blocul electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor. Alţi 22,7% din respondenţi ar vota cu Partidul Acţiune şi Solidaritate, iar 8,1% şi-ar da votul pentru Partidul Şor. Alte formaţiuni politice nu ar trece pragul electoral, transmite IPN.

Totodată, 13,7% din persoanele cu drept de vot nu ar merge la urne, iar peste 23% din intervievaţi au declarat că nu ştiu sau nu au răspuns la această întrebare. Cercetarea a fost prezentată de către Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ioan I.C. Brătianu” al Academiei Române, în parteneriat cu Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul” din Chişinău.

Aproape 70% din intervievaţi s-au declarat siguri că s-ar prezenta la alegeri pentru Parlament în caz că acestea ar avea loc duminica viitoare. 12% au declarat că probabil s-ar prezenta la urne, aproape 3% au spus că probabil nu s-a prezent, iar 12,6% sunt siguri că nu vor veni să voteze în cazul unui scrutin. 2,6% fie nu au ştiut ce să răspundă, fie au refuzat să o facă.

Din totalul celor decişi, 40% au spus că ar vota cu BECS, iar 36% au declarat că ar vota pentru PAS. 12,9% din respondenţii decişi au spus că ar vota că PPŞor. Alte partide nu ar trece pragul electoral.

Moldovenii au cea mai mare încredere în preşedintele Maia Sandu. 16,6% din respondenţi au menţionat-o pe ea în calitate de personalitate politică din Republica Moldova în care au cea mai mare încredere. Pe locul doi este preşedintele de onoare al Partidului Socialiştilor, fostul şef de stat, Igor Dodon, care a fost nominalizat de către 10,3% din respondenţi. Liderul Partidului Şor, Ilan Şor, este pe locul trei în topul încrederii, fiind menţionat de către 2,1% dintre intervievaţi. Acesta este urmat de către Vladimir Voronin, Ion Ceban, Ion Chicu etc., care au fost menţionaţi de mai puţin de 2% din participanţii la sondaj.

Barometrul „Republica Moldova şi România în tumultul crizelor regionale” a fost realizat de către Centrul de Investigaţii Sociologice şi Marketing „CBS-Research” pe un eşantion de 1 134 de persoane, din 13 regiuni geografice, care coincid cu unităţile administrativ teritoriale de până la revenirea la raioane. Barometrul are o eroare maximală de +-3%. Perioada de culegere a datelor: 24 ianuarie – 5 februarie 2022. Interviurile au fost realizate „Faţă în Faţă”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite