Slusari: Legea miliardului trebuie suspendată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Slusari
Alexandru Slusari

Reprezentantul Platformei DA, Alexandru Slusari, spune că legea miliardului ar trebui suspendată, decizia fiind iniţial agreată cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional şi ai Băncii Naţionale, notează IPN.

 La 7 ani de la producerea celui mai mare jaf din istoria ţării, Slusari spune că există şanse modeste ca banii dispăruţi să fie recuperaţi. În acelaşi timp, reprezentanţii instituţiei prezidenţiale pasează eşecul investigării furtului miliardului pe inactivitatea procuraturii.

Alexandru Slusari califică drept o greşeală punerea miliardului dispărut din bănci pe seama cetăţenilor. Potrivit politicianului, legea ar trebui suspendată. Legea a fost aprobată prin angajare de răspundere încă de Guvernul Filip şi prevederea transformarea sumei dispărute din bănci în datorie publică. Astfel, statul s-a angajat să restituie aceşti bani timp de 25 de ani la o dobândă de 5%.

„Cunoaştem în proporţie de 90% cum au evoluat evenimentele. În toată această perioadă era posibil de recuperat banii, dar, din păcate, nu există progres. Acum trebuie să soluţionăm problema legii miliardului, să nu punem pe umerii oamenilor acest furt. Consider, în continuare, că legea trebuie să fie, cel puţin, suspendată. Culminarea furtului miliardului s-a produs în noiembrie 2014. Dar conceptul devalizării sistemului bancar a fost planificat, elaborat în 2011 de către Plahotniuc şi Platon”, a spus Alexandru Slusari în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Consilierul prezidenţial, Veaceslav Negruţă, spune că organele de urmărire penală sunt responsabile de eşecul acestui dosar. Potrivit lui, o perioadă îndelungată, oamenii legii, având girul factorilor politici, nu au făcut decât să şteargă urmele acestui furt.

„Competenţa de investigare ţine de organele de urmărire. Din 2014 avem toate ingredientele pe masă: experţi independenţi, reprezentanţi Kroll, investigaţii jurnalistice. După 2019 am avut comisie specială la Parlament care a acumulat multe informaţii, toate informaţiile sunt puse pe masa procurorilor. Dar cei care au avut acces la informaţii, pe de o parte, s-au ocupat cu muşamalizare, cu trimiterea percepţiei societăţii în altă direcţie, asigurându-le confort celor care au beneficiat de furtul miliardului, pe de altă parte, reducând din şansele de a mai recupera din acest miliard”, a spus consilierul prezidenţial, Veaceslav Negruţă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite