Secretarul NATO i-a răspuns preşedintelui moldovean Mihai Ghimpu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Ghimpu, preşedintele interimar al Republicii Moldova
Mihai Ghimpu, preşedintele interimar al Republicii Moldova

După o lună de aşteptare, preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a primit răspuns la scrisoarea sa adresată Secretarului General al Alianţei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen. Oficialul îi scrie lui Ghimpu că NATO respectă statutul de neutralitate al Republicii Moldova şi va continua parteneriatul bilateral.

Înaltul oficial NATO îl asigură pe şeful statului moldovean că „aliaţii NATO au exprimat constant sprijinul lor pentru integritatea teritorială, independenţa şi suveranitatea Republicii Moldova", desptre care spuneDupă o lună de aşteptare, preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a primit răspuns la scrisoarea sa adresată Secretarului General al Alianţei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen. Oficialul îi scrie lui Ghimpu că NATO respectă statutul de neutralitate al Republicii Moldova şi va continua parteneriatul bilateral. că este „un partener apreciat al Alianţei Nord-Atlantice".

Conflictul transnistrean, în atenţia NATO

Totodată, Anders Fogh Rasmussen menţionează atenţia pe care NATO o acordă „conflictului prelungit din regiunea transnistreană a Republicii Moldova" şi salută angajamentul consistent şi plenar al autorităţilor de la Chişinău de a soluţiona pe cale paşnică diferendul transnistrean, precizând că negocierile recunoscute internaţional în formatul 5+2, purtate cu asistenţa OSCE, sunt un cadru legal şi corect pentru continuarea discuţiilor.
Salutând poziţia Preşedintelui Mihai Ghimpu în problema revitalizării Tratatului FACE, Secretarul General NATO menţionează că scopul Alianţei constă în elaborarea unei noi formule a acestui document, care va permite efectuarea unui pas semnificativ spre asigurarea unui control viabil al armelor convenţionale în Europa şi consolidarea securităţii comune.

Sprijin pentru reforme democratice
Totodată, oficialul NATO îndeamnă Republica Moldova să continue dialogul politic şi cooperarea cu Alianţa Nord-Atlantică pe probleme de interes comun. Anders Fogh Rasmussen dă asigurări că organizaţia pe care o conduce este dispusă să colaboreze şi în continuare cu autorităţile Republicii Moldova şi să ofere sprijin în promovarea reformelor democratice.

La 12 noiembrie, preşedintele interimar Mihai Ghimpu i-a trimis un mesaj Secretarului General NATO, prin care solicita sprijinul Alianţei Nord-Atlantice în a determina Federaţia Rusă să-şi retragă trupele şi armanentul de pe teritoriul Republicii Moldova. „Sunt ferm convins că retragerea completă a trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova va crea premisele necesare pentru reglementarea conflictului transnistrean pe cale paşnică şi va contribui, inclusiv, la consolidarea stabilităţii şi securităţii în regiune", a menţionat Mihai Ghimpu în scrisoare.

Gestul lui Ghimpu, criticat de Moscova

Gestul preşedintelui interimar a stârnit reacţiii critice la Moscova, dar şi în ţară. Oficialii ruşi au replicat că trupele dislocate în regiunea transnistreană au mandat internaţional, iar retragerea lor ar putea duce la reizbucnirea conflictului. Totodată, Partidul Democrat a calificat demersului lui Mihai Ghimpu drept „incompetent" şi „inoportun", pe motiv că ar putea genera noi tensiuni în relaţiile diplomatice moldo-ruse. Recţii critice dure au venit şi din partea Partidului Comuniştilor. De asemenea, unii analişti au criticat ca fiind nepotrivită solicitarea lui Mihai Ghimpu, în ajunul alegerilor parlamentare anticipate din 28 noiembrie, unii menţionând că ar avea o conotaţie electorală.

Pe teritoriul Transnistriei este stocată o cantitate impunătoare de armament rămas de la fosta Armată a 14-a a URSS. Totodată, trupe ruseşti au rămas să staţioneaze în regiune după războiul de pe Nistru, din 1992, obţinând statut de forţe pacificatoare. Chişinăul se pronunţă pentru înlocuirea actualelor forţe de menţinere a păcii cu un contingent internaţional, sub mandatul Uniunii Europene.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite