Rusia ameninţă cu „rispostă militară imediată dacă soldaţii ruşi de menţinere a păcii sunt blocaţi pe Nistru”

Rusia ameninţă cu „rispostă militară imediată dacă soldaţii ruşi de menţinere a păcii sunt blocaţi pe Nistru”

FOTO Getty Images

Preşedintele Comitetului Consiliului Federaţiei al Adunării Federale a Rusiei, Viktor Bondarev, a declarat că Rusia va aplica o rispostă militară imediată, dacă soldaţii ruşi de menţinere a păcii din regiunea transnistreană sunt blocaţi pe Nistru.

Ştiri pe aceeaşi temă

„În tot acest timp, România, membră NATO, nici măcar nu încearcă să ascundă planurile agresive. O altă parte interesată în proces este Ucraina. Din 2014, Kievul discută activ despre opţiunile pentru o blocadă militară a forţelor de menţinere a păcii ruseşti. Preşedintele pro-occidental al Moldovei, Maia Sandu, care a anunţat public un astfel de plan, a primit noi atuuri după ce şi-a asigurat o majoritate proromânească în Parlament ”, a declarat Bondarev, scrie portalul EurAsia Daily, citat de G4Media.ro.

„Fără sprijinul direct al NATO, nici România, nici Ucraina nu ar risca să blocheze armata rusă [în Transnistria -n.r.]. Dar NATO, având în vedere o agravare gravă, lucrează serios la această opţiune ”, spune Bondarev.

Bondarev a afirmat că această presupusă strategie a Alianţei nu este un secret pentru Federaţia Rusă. Aşadar, Ministerul rus al Apărării, cu participarea Comitetului, al cărui şef este, a elaborat procedura pentru acţiuni de represalii.

„Blocada militară a forţelor de menţinere a păcii este un act de agresiune directă. În acest caz, Rusia va aplica o lovitură de deblocare. Forţa de asalt navală a Flotei Mării Negre a Marinei Ruse este gata să desanteze în Odesa. Acesta nu este doar un coridor înspre regiunea transnistreană, ci înseamnă şi perspective clare pentru problema Donbas-ului”, a conchis Viktor Bondarev.

Rusia menţine în regiunea transnistreană circa 1.500 – 2.000 de soldaţi. O parte dintre aceştia fac parte din misiunea de pacificare şi se află legal pe teritoriul Republicii Moldova, dar există şi aşa-numitul Grup Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) staţionat ilegal în regiune, fără mandat, care la vedere au misiunea de a păzi depozitele de armament existente încă de pe vremea URSS în localitatea Cobasna.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările