Reţinerea procurorului general al R. Moldova, între lupta cu corupţia şi spectacol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Stoianoglo, procuror general
Alexandru Stoianoglo, procuror general

Societatea are nevoie de imagini prin care să vadă că oameni care au muşamalizat cazuri de corupţie înaltă sunt traşi la răspundere. Declaraţia aparţine deputatului PAS Dumitru Alaiba, potrivit căruia, activitatea lui Alexandr Stoianoglo este sub aşteptările societăţii, notează IPN.

De cealaltă parte, reprezentanţii partidelor extraparlamentare şi comentatorii politici spun că reţinerea lui Stoianoglo aminteşte de perioada regimului Plahotniuc, când justiţia era una televizată.

Potrivit lui ex-deputatului Alexandru Slusari, activitatea Procurorului General lasă mult de dorit, întrucât, crede fostul vicepreşedinte al Parlamentului, în doi ani de mandat nu a existat progres pe niciun caz de rezonanţă. Totuşi, potrivit lui Slusari, modul în care a fost reţinut Stoianoglo ştirbeşte din imaginea întregului sistem al Procuraturii.

„Nu trebuie să jucăm la televizor cu uniformele mascaţilor. Este vorba despre Procuratura Generală, care va exista şi după Stoianoglo. Şi aşa imaginea Procuraturii este sub orice nivel. Care era necesitatea să fie bucşită clădirea cu mascaţi? Cum s-a ajuns în două ore la reţinerea lui? Aşa procese ţin minte din perioada lui Plahotniuc, foarte des a recurs la asemenea spectacole Viorel Morari”, a spus Alexandru Slusari în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.

Critic la adresa procedurii în care a fost reţinut Stoianoglo s-a arătat şi fostul deputat PCRM Alexandr Petkov, potrivit căruia, regimul dictatorial al lui Plahotniuc ar fi fost înlocuit de guvernarea PAS.

„În decurs de două ore, orice procuror, chiar şi unul cu 20 de stele în frunte, nu putea să-l pună la dubă pe ditamai Procurorul General. Prin această acţiune, am căzut la nivelul ţărilor subdezvoltate din Africa. Venirea vremurilor bune înseamnă venirea dictaturii în Republica Moldova”, a spus Petkov.

Reprezentanţii guvernării resping acuzaţiile şi spun că societatea a oferit mandat actualei guvernări pentru a face dreptate, iar Stoianoglo din funcţia de Procuror General nu a făcut nimic altceva decât să asigure libertatea corupţilor şi hoţilor de miliarde.

„În societate există cerere şi pentru astfel de imagini, să se vadă la televizor oameni care timp de doi ani de zile au muşamalizat cazuri de corupţie înaltă. Spuneţi-mi un caz de rezonanţă dus până la capăt în aceşti doi ani de mandat. Spuneţi-mi un hoţ de miliarde băgat la puşcărie sau, cel puţin, adus acasă. Ce-a făcut acest om în doi ani?”, s-a întrebat Dumitru Alaiba.

„Procedurile trebuie să fie respectate. Lupta cu corupţia într-un stat ca Republica Moldova nu poate avea loc în mănuşi albe şi PAS va trebui să meargă pe muchie de cuţit, dar respectarea cu stricteţe a normelor juridice este obligatorie. Dacă nu se va face acest lucru, va fi discreditată lupta cu corupţia”, a spus comentatorul politic Anatol Ţăranu.

Acum 2 zile, Alexandr Stoianoglo a fost reţinut pentru 72 de ore. El este învinuit de abuz în serviciu, depăşirea atribuţiilor de serviciu, corupere pasivă şi oferirea de declaraţii false în faţa organelor competente.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite