Reprezentantul OSCE pe problema transnistreană, Franco Frattini, şi-a încheiat prima sa vizită în Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Franco Frattini şi-a încheiat astăzi prima vizită în Moldova în calitatea sa de reprezentant special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană. În cadrul întâlnirilor cu oficialii moldoveni de vârf şi cu conducerea de la Tiraspol, Frattini a discutat căile de avansare a procesului de reglementare în parametrii conveniţi ai stării finale, susţinuţi de toate cele 57 de state participante ale OSCE, inclusiv Republica Moldova.

La Chişinău, reprezentantul special s-a întâlnit cu preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, cu prim-ministrul Pavel Filip, cu viceprim-ministrul pentru Reintegrare şi reprezentantul politic din partea Republicii Moldova, Cristina Lesnic, precum şi cu liderul PDM, Vlad Plahotniuc.

La Tiraspol, reprezentantul special a avut întrevederi cu liderul transnistrean, Vadim Krasnoselskii, şi cu reprezentantul politic din partea Transnistriei, Vitali Ignatiev.

În discuţiile sale, Frattini a lăudat părţile pentru implementarea a trei din cele cinci acorduri semnate în noiembrie 2017. El a spus că el crede în faptul că a fost creată o nouă normă a procesului de reglementare prin asumarea şi conducerea locală a acestuia.

„Voinţa politică exprimată la cel mai înalt nivel în cadrul întâlnirilor mele la Chişinău şi Tiraspol îmi dă încrederea că cele trei priorităţi evidenţiate în Protocolul „5+2” de la Viena, inclusiv mecanismul de participare a vehiculelor din Transnistria la traficul rutier internaţional, vor fi atinse”, a spus Frattini.

Pe parcursul întâlnirilor sale, Frattini a reafirmat devotamentul Preşedinţiei italiene a OSCE, şi al partenerilor internaţionali în formatul „5+2”, de a sprijini continuarea noii dinamici orientate spre rezultat în procesul de negocieri.

„Anul acesta are potenţialul de a fi unul istoric pentru procesul de reglementare transnistreană, nu doar cu atingerea acordurilor privind subiecte prioritare restante din aşa-numitul „pachet din opt puncte”, dar şi cu implementarea acestora, alături de acordurile din noiembrie. Pe măsura avansării acestui proces în următoarele săptămâni, aştept oportunitatea să convoc o întrevedere în formatul „5+2” la Roma în mai pentru a evidenţia succesele părţilor”, a concluzionat Frattini.

Scopul discuţiilor în formatul „5+2” este de a elabora parametrii unei soluţionări cuprinzătoare bazate pe suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova în graniţele sale recunoscute pe plan internaţional, cu un statut special pentru Transnistria. Acest scop a fost reconfirmat de toate cele 57 de statele participante la OSCE în Declaraţia Consiliului Ministerial, convenită la Viena în decembrie 2017.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite