Reforma Procuraturii ar putea fi blocată în Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul de lege cu privire la Procuratură a fost dezbătut, ieri, în cadrul comisiei juridice, numiri şi imunităţi a Parlamentului de la Chişinău. Democraţii propun ca implementarea noii legi a Procuraturii să fie amânată până la modificarea Constituţiei, iar liberalii anunţă că vor sesiza Curtea Constituţională cu privire la mecanismul de numire a procurorului-şef al UTA Găgăuzia.

Proiectul de lege conţine îmbunătăţiri esenţiale în comparaţie cu cadrul legislativ existent, afirmă ministrul Justiţiei, Vladimir Grosu. Proiectul urmăreşte să sporească esenţial independenţa procurorilor. Se propune, totodată, un nou mecanism de alegere a procurorului general. Conform prevederilor în vigoare, procurorul general este numit de preşedintele Parlamentului şi ales de Parlament.

Inspecţia procurorilor

Noul proiect de lege instituie o structură suplimentară, Inspecţia procurorilor, care va funcţiona ca o subdiviziune în cadrul Procuraturii Generale şi care se va subordona procurorului general. Această inspecţie va avea dreptul să iniţieze proceduri disciplinare pe numele procurorilor în cazul în care există temei. Sancţiunile disciplinare prevăd avertismentul, mustrarea, reducerea salariului, retrogradarea şi chiar destituirea din funcţie în cazul în care există o abatere foarte gravă.

În cazul în care Parlamentul va vota legea, aceasta va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016. Legea va intra în vigoare cu excepţia unei singure prevederi - mecanismul de numire în funcţie a procurorului general care este, potrivit experţilor, cea mai importantă prevedere din actuala lege ce are menirea să depolitizeze instituţia procuraturii. Această prevedere nu poate intra în vigoare, deoarece necesită modificări de ordin constituţional. Proiectul de modificare a Constituţiei a fost deja elaborat şi urmează a fi dezbătut şi votat în Parlament sau prin referendum.

PD: „Trebuie modificată Constituţia”

Deputatul democrat Sergiu Sârbu a declarat în cadrul audierilor că democraţii susţin această lege, pe care o numeşte foarte importantă, însă aceasta nu poate funcţiona integral fără modificarea Constituţiei. „Am decis că procurorul va fi numit de preşedintele ţării la propunerea Consiliului Superior al Procuratorii. Ne dorim foarte mult modificarea Constituţiei, însă nu avem certitudinea când se va petrece acest lucru. Poate ar fi cazul ca până nu va fi modificată Constituţia, să funcţioneze legea veche”, a declarat Sârbu.

Ministrul Justiţiei, Vladimir Grosu, i-a explicat lui Sârbu că în cazul în care Constituţia nu se va modifica, procurorul va fi în continuare numit de preşedintele Parlamentului, aşa cum este stipulat în legea supremă.

Prevederile pentru Găgăuzia

Sergiu Sârbu a pus în discuţie obiecţiile pe marginea acestei legi formulate de autorităţile din UTA Găgăuzia. Găgăuzii vor să aibă procuraturi teritoriale în toate cele trei raioane ale unităţii - Comrat, Vulcăneşti şi Ceadîr-Lunga.

Liberal-democratul Tudor Deliu a replicat că UTA Găgăuzia este o singură unitate administrativă. Vladimir Grosu a menţionat că, deşi în grupul de lucru a fost invitat un reprezentant al başcanului, acesta nu a venit.

Proiectul prevede un mecanismul specific pentru Procuratura din UTA Găgăuzia şi anume că procurorul-şef al regiunii va fi numit la propunerea Adunării Populare de la Comrat. Adunarea Populară va prezenta câteva candidaturi Consiliului Superior al Procurorilor, iar acesta va prezenta lista Procurorului General care va alege una dintre candidaturi.

Cer drept de veto

Procurorul-şef al UTA Găgăuzia, deşi a fost invitat la audieri, nu s-a prezentat. Singura implicare a autorităţilor din UTA Găgăuzia a fost o scrisoare expediată Ministerului Justiţiei din partea unui deputat din Adunarea Populară. Acesta a cerut pentru Adunarea Populară drept de veto la numirea procurorului-şef al unităţii teritoriale, cerinţă pe care ministerul a catalogat-o drept „exagerată”.

Valeriu Munteanu, deputatul liberal, a replicat că fracţiunea din care face parte va depune la Curtea Constituţională o sesizare privind modalitatea de alegere a procurorului din UTA Găgăuzia. „Alineatul 3 din articolul 25 care prevede că persoanele candidate la funcţia de procuror-şef al UTA Găgăuzia sunt propuse de Adunarea Populară a Găgăuziei necesită intepretarea Curţii Constituţionale. Noi nu putem avea stat în stat, procuratură în procuratură. Mai sus vorbim despre depolitizarea Procuraturii, iar aici spunem că Adunarea Populară va propune procurori”, a argumentat Munteanu.

Proiectul Legii Procuraturii prevede ca şeful instituţiei să fie propus de Consiliul Superior al Procurorilor şi numit de preşedintele statului. La procesul de numire vor participa, astfel, mai mulţi actori. Adjuncţii procurorului general vor fi numiţi direct de către acesta fără concurs şi îşi vor părăsi funcţiile odată cu încetarea mandatului procurorului general pentru a evita eventuale blocaje instituţionale care pot apărea. Proiectul revizuieşte şi sistemul salarial din cadrul Procuraturii. Astfel, un procuror va avea un salariu echivalent cu 90% din salariul unui judecător din acelaşi domeniu şi cu aceeaşi vechime în muncă.
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite