Proiect de hotărâre privind retragerea trupelor ruse din Transnistria, în Parlamentul de la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii Partidului Liberal au înaintat în Parlament un proiect de hotărâre în care se cere retragerea urgentă şi necondiţionată trupelor militare, armamentului şi a muniţiilor Federaţiei Ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Parlamentarii liberali fac referire la situaţia din Crimeea, spunând că Rusia şi-a permis o agresiune militară în raport cu Ucraina.

În nota informativă a proiectului, deputaţii amintesc că pe 21 octombrie 1994 Republica Moldova şi Federaţia Rusă au semnat Acordul cu privire la statutul juridic, potrivit căruia, aflarea formaţiunilor militare ale Federaţiei Ruse pe teritoriul Republicii Moldova este temporară şi urmează să fie retrase pe parcursul a trei ani din ziua intrării în vigoare a acordului. De asemenea, la Summitul de la Istanbul, din 19 noiembrie 1999, Federaţia Rusă şi-a asumat angajamentul de a-şi retrage trupele înainte de finele anului 2002.

Ţinând cont de faptul că pe teritoriul Republicii Moldova se află ilegal forţe ale Armatei a 14-a a Federaţiei Ruse şi având în vedere acţiunile de agresiune din Crimeea, pentru a preveni escaladarea conflictului şi pe teritoriul Republicii Moldova, Parlamentul ar urma să solicite retragerea trupelor militare, armamentului şi a muniţiilor Federaţiei Ruse din regiunea transnistreană, necontrolată în prezent de forţele constituţionale de la Chişinău.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite