Procuratura renunţă la învinuire în dosarul „Grupului Petrenco” şi prezintă scuze, după ce Moldova a fost condamnată la CEDO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ex-deputatul comunist Grigore Petrenco, un aprig luptător contra regimului lui Vlad Plahotniuc, care şi i-a deschis un dosar penal pentru dezordini în masă, după un protest în faţa Procuraturii Generale.
Ex-deputatul comunist Grigore Petrenco, un aprig luptător contra regimului lui Vlad Plahotniuc, care şi i-a deschis un dosar penal pentru dezordini în masă, după un protest în faţa Procuraturii Generale.

Procuratura Generală a luat act de Hotărârea Curţii Europene a Drepturilor Omului, din 14 septembrie 2021, în cauza Petrenco şi alţii versus Republica Moldova, şi a decis să renunţe la învinuiri.

Prin urmare, în şedinţa de judecată planificată pentru vineri, 17 septembrie, în dosarul în care figurează reclamaţii (Grigore Petrenco, Alexandr Roşco, Mihail Amerberg, Pavel Grigorciuc, Andrei Druzi, Oleg Buznea şi Vladimir Jurat), procurorul va renunţa oficial la acuzaţiile aduse acestora pentru săvârşirea infracţiunii de organizare şi participare la dezordini în masă.

Pe această cale, Procuratura Generală a comunicat că „aduce scuze oficiale tuturor persoanelor figurante în acest dosar penal, care au fost pe nedrept acuzate de săvârşirea pretinsei infracţiuni de dezordini în masă.”

La 14 septembrie 2021, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a emis o hotărâre în cauza ex-deputatului Grigore Petrenco şi alţii şase contra Republicii Moldova, prin care a recunoscut violarea mai multor articole din Convenţie de către Republica Moldova. Prin urmare, Moldova este obligată să achite 67.750 de euro despăgubiri din bugetul de stat.

Amintim că, actualmente, Grigore Petrenco se afla în Germania, acolo unde s-a refugiat în 2017 şi unde a depus actele necesare pentru a-i fi oferit statut de refugiat politic. Politicianul ar fi părăsit în taină Republica Moldova la sfârşitul lunii august 2017, având interdicţia de a părăsi ţara.

Grigore Petrenco a fost învinuit de organizarea dezordinilor în masă şi opunerea rezistenţei în faţa organelor de drept în timpul unui protest la Procuratura Generală organizat în septembrie 2015, a fost condamnat miercuri, 28 iunie, la patru ani şi şase luni de închisoare cu suspendare.

Procurorii au solicitat patru ani şi şase luni de închisoare cu executare într-un penitenciar de tip semiînchis, însă magistraţii Judecătoriei Râşcani au decis aplicarea aceluiaşi termen, dar cu suspendare.

Petrenco pledează nevinovat şi califică dosarul ca fiind unul politic.

Potrivit IPN, membrii Grupului Petrenco au fost reţinuţi pe 6 septembrie 2015 ca urmare a unui protest cu altercaţii, organizat în faţa clădirii Procuraturii Generale. Manifestanţii cereau tragerea la răspundere a politicianului Vlad Plahotniuc „pentru fărădelegile comise”. Atunci, potrivit poliţiei, protestatarii au încercat să intre cu forţa în sediul instituţiei, însă au fost împiedicaţi de forţele de ordine. În rucsacurile celor reţinuţi au fost depistate lanţuri metalice şi lacăte.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite