Preşedintele Nicolae Timofti crede în AIE. Îi va aduna pe cei trei lideri la discuţii săptămâna viitoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele ţării Nicolae Timofti speră că partidele din Alianţa pentru Integrare Europeană vor rămâne împreună. „Şanse există întotdeauna. Eu cred că oamenii întotdeauna se pot înţelege prin consultări şi sper că o să fie un acord, dacă se vor gândi toţi la interesele ţării“, a declarat şeful statului.

După ce s-a întâlnit cu fiecare din cei trei lideri ai celor trei partide în parte, preşedintele a anunţat că îi va aduna pe toţi împreună la masa de discuţii, cel mai probabil săptămâna viitoare, pentru a găsi o soluţie la criza politică din ţară. „I-am îndemnat să găsească o soluţie pentru ca ţara să aibă o guvernare funcţională, pentru a putea pune în aplicare reformele începute. Am încredere că vor şti să găsească un consens in interesul ţării - integrarea în Uniunea Europeană“, a spus Nicolae Timofti astăzi, în cadrul unui briefing.

Întrebat despre voturile comune PLDM-PCRM, preşedintele a menţionat că nu cunoaşte despre formarea altei coaliţii. „Vor fi sau nu vom vedea în timp. Vreau ca în Republica Moldova să fie linişte şi pace, toate divergeneţele să fie rezolvate în cadrul constituţional“, a precizat şeful statului.

De asemenea, el a făcut apel la organele de drept să acţioneze în limitele legii, avertizând cu sancţiuni în caz contrar: „Lupta politică pe care am urmărit-o în ultimele zile din interiorul coaliţiei de guvernare nu trebuie să ne determine să facem scenarii pesimiste cu privire la viitorul ţării. Confruntarea politică e un proces firesc pentru un stat democratic.Voi avea grijă ca acest proces să se poarte în cadru legal, constitiţional, iar insitituţiile stat să menţină ordinea constituţională, să nu fie antrenate în luptele politice. Orice alt mod de funcţionare al acestor instituţii şi al conducătorilor lor va fi sancţionat“.

„Avem obligaţia să ne prezentăm în faţa lumii ca o ţară civilizată, capabilă să-şi rezolve în mod civilizat. Avem o mare responsabilitate faţă de partenerii externi şi faţă de cetăţenii noştri de a asigura în ţară un climat de siguranţă şi încredere. Am vorbit cu mai mulţi politicieni europeni, care mi-au transmis că aceasta este prima lor aşteptare, să rămânem o ţară stabilă cu reflecţii democratice. Aştept acest lucru şi de la principalele partide politice“, a mai declarat preşedintele Nicolae Timofti.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite