Pavel Filip cere reorganizarea serviciului medicinii de urgenţă: Am ascultat înregistrările de la 112 şi m-au îngrozit. Medicii vorbesc cu dispreţ şi aroganţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Pavel Filip a cerut miercuri, 3 octombrie, Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale reorganizarea serviciului de Asistenţă Medicală Urgentă şi elaborarea în termen de 2 săptămâni a unui plan de măsuri în acest sens. Solicitarea vine în urma decesul din strada Lech Kaczyński, când prim-ministrul a cerut sancţiuni disciplinare pentru mai multe persoane implicate în gestionarea proastă a cazului.

 „Am solicitat înregistrările de la 112 şi de la dispeceratul de urgenţă şi le-am ascultat. Modul cum se lucrează în ambulanţă este unul care pur şi simplu m-a îngrozit. M-a îngrozit ceea ce am auzit, cum discută dispecerul cu medicii. Medicii vorbesc cu dispreţ şi aroganţă despre cei care sună şi sunt în situaţie de criză. Sunt absolut convins că problema numărul unu nu este lipsa banilor, ci atitudinea pe care unii o au atunci când îşi fac meseria şi această atitudine m-a lăsat fără replică ”, a spus premierul.

Şeful Executivului a menţionat că modul în care s-a reacţionat la acest caz este regretabil - dispecerul a trebuit să sune 4 echipe de medici şi doar la a 4-a încercare medicul a primit chemarea, la care ambulanţa a ieşit abia peste 13 minute. 

„Ce a făcut acest timp această echipa de medici nu este clar. Cu atât mai mult că pe fiecare automobil sunt instalate sisteme GPS şi această maşină a ajuns de la staţia de ambulanta până la  str. Lech Kaczyński în 10 minute. Deci, dacă se reacţiona imediat, în 10 min medicii trebuiau sa fie acolo”, a precizat Pavel Filip.

Datele statistice arată că durata gestionării unui caz variază de la 50 de minute până la o oră – asta ar însemna că în 8 ore maximum, echipa  poate pleca la maximum 8 chemări. 

„Acest lucru se face intenţionat, nu se închide fişa pentru a mai bea o cafea, pentru a se mai odihni. Ca manager imediat îţi pui întrebarea - cât de eficient sunt folosite aceste maşini şi echipe de medici? Situaţia este foarte gravă,  de aceea luaţi acest domeniu ca unul prioritar”, a conchis prim-ministrul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite