Plan pentru transformarea europeană a Chişinăului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
troleu

Dorin Chirtoacă vrea să zguduie din temelii Chişinăul şi să încheie transformarea lui dintr-un oraş sovietic într-un oraş European. În următorul mandat Chirtoacă anunţă că va rezolva şi chestiunea căsătoriei sale, dar pentru câştigarea noului mandat se bazează pe toţi oamenii conştienţi din Chişinău.

În eventualitatea în care deveniţi din nou primar, prin ce se va deosebi al treilea mandat de cele anterioare?

Al treilea mandat va reprezenta implementarea mai multor proiecte europene cu impact la nivelul omului de rând, astfel încât omul simplu să simtă că municipiul Chişinău se transformă într-o capitală europeană aşa cum am promis în 2007. În perioada 2015-2019 vom avea deschise şantiere şi respectiv proiecte pe cinci domenii strategice: modernizarea dumurilor, înoirea transportului public, modernizarea serviciului de apă şi canalizare, modernizarea serviciilor de evacuare a deşeurilor şi cel mai important proiect – reabilitarea fondului locativ. Cel din urmă presupune izolarea termică, schimbarea geamurilor, înlocuirea reţelelor, puncte termice individuale, locuri de parcare şi altele. Deci toate acestea vor merge în plină forţă pentru a atinge standardele europene şi pentru ca lucrurile să se schimbe din temelie. Ele vor însemna zguduirea din temelie a municipiului Chişinău în sensul bun al cuvântului pentru a marca trecerea de la un oraş sovietic la un oraş european.

De la cine vă aşteptaţi să obţineţi mai multe voturi în turul doi?

De la toţi oamenii conştienţi, indiferent de vârstă, indiferent de originea etnică, indiferent de confesiunea religioasă. Pentru că doar dacă noi toţi conştientizăm că prin asemenea eforturi, prin asemenea proiecte putem schimba lucrurile, atunci are sens să mergem la vot. Dacă doar cu speranţa că cineva poate face mai mult, cineva poate face mai puţin şi în funcţie de chestiuni care ţin de nemulţumiri doar, de supărări, de dorinţa de a face o schimbare, doar că nu prea ai cu cine face schimbarea pentru că socialiştii şi Zina Greceanâi nu reprezintă nici pe departe o schimbare, ei reprezintă doar ceva legat de trecut, ceva legat de fărădelege, ceva legat de corupţie, şi atuncea rămâne doar să abordăm lucrurile raţional şi de o manieră conştientă să ne prezentăm la vot pentru a continua proiectele de dezvoltare europeană şi asta până la urmă va duce la satisfacţie personală pentru omul de rând.

Socialiştii şi Zina Greceanâi nu reprezintă nici pe departe o schimbare, ei reprezintă doar ceva legat de trecut, ceva legat de fărădelege, ceva legat de corupţie, şi atuncea rămâne doar să abordăm lucrurile raţional şi de o manieră conştientă să ne prezentăm la vot pentru a continua proiectele de dezvoltare europeană şi asta până la urmă va duce la satisfacţie personală pentru omul de rând.

Dar din punct de vedere, să-i zic aşa geografic, adică referitor la zonele din Chişinău, cum vă aşteptaţi să fiţi votat?

Ştim că, tradiţional, susţinerea este mai mare în sectoarele Centru, Buiucani, Ciocana, respectiv în suburbii, cu anumite rezerve la Râşcani şi Botanica, dar noi mizăm pe votul tuturor locuitorilor Chişinăului. Repet încă o dată, mizăm pe toţi oamenii conştienţi, pe toţi alegătorii conştienţi care înţeleg că, deşi au fost poate şi greşeli în opt ani de zile, deşi n-am reuşit să facem totul şi sunt o serie de probleme nerezolvate şi nemulţumiri acumulate, totuşi opţiunea acum este de a merge înainte anume pe calea care o propunem, pentru că ceilalţi chiar nu au ce oferi. Şi nu este vorba de mine personal, este vorba despre a alege un mod de dezvoltare a Chişinăului – fie alegem modul european de dezvoltare pe baza proiectelor propuse de mine personal şi echipa noastră, fie alegem un mod de degradare a Chişinăului pe baza a ceea ce propun socialiştii care, după aceea, pur şi simplu vor proceda la anexarea Republicii Moldova la Federaţia Rusă, aşa cum s-a întâmplat cu Crimeea sau cu regiunea Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei.

Cum intenţionaţi să atrageţi investiţiile străine în Chişinău?

Investiţiile străine pot veni în municipiul Chişinău doar dacă avem şi condiţii adecvate la nivelul guvernării centrale. Adică dacă avem reforme care întradevăr se mişcă, ci nu doar sunt mimate, avem o justiţiei care devine independentă, avem o legislaţie previzibilă, avem o situaţie predictibilă în ceea ce priveşte Republica Moldova. Investiţiile nu vin acolo unde lucrurile sunt neclare, chiar dacă administraţia locală înregistrează anumite performanţe. Din partea noastră, noi suntem gata să oferim terenuri practic în concesiune gratuit, dacă este necesar, sau să licităm prin concurs fără costuri financiare întreprinderi care sunt în patrimoniul municipal, dar care nu-şi mai au rostul, pentru a fi retehnologizate şi transmise unor investitori străini, însă lucrurile acestea se pot face în condiţiile în care avem o coerenţă din toate punctele de vedere. Nu poate Chişinăul să facă abstracţie că face parte din Republica Moldova, altfel lucrurile n-au sens. Nu o singură dată investitorii străini, deşi se arătau mulţumiţi de ceea ce le ofeream la nivel de municipiu, totuşi menţionau că din cauza problemelor care le pot avea la alt nivel mai ezită, sau mai calculează dacă şi când are rost să vină.

Cum aveţi de gând să eliminaţi corupţia din primărie în general şi cum veţi proceda cu persoanele care, deşi au fost surpinse comiţând acte de corupţie, au fost restabilite în funcţie în urma unor procese de judecată?

Am dat afară circa 30 de persoane care au fost prinse în flagrant cu mită, sau cu alte acte de corupţie. Mai departe acestea ar fi trebuit să fie anchetate şi judecată, însă, din păcate nu s-a întâmplat acest lucru. Au găsit relaţii sau nu ştiu cum s-au rezolvat până în prezent lucrurile, dar ei sunt în libertate. Mai departe vom continua să prindem în flagrant, să dăm afară, vom continua să înlocuim persoanele care nu se bucură de încredere din partea mea personală şi a echipei pe care o construiesc la primărie. De asemenea se va proceda la implementarea mai multor programe de prevenire a actelor de corupţie prin automatizarea unori serii de proceduri. Este cert însă că lupta cu corupţia nu va fi vizibilă şi nu va fi percepută ca fiind reală în Republica Moldova până când nu vom avea acelaşi fenomen care se întâmplă peste Prut şi anume trecerea procuraturii şi a instanţelor de judecată din subordonare politică în subordonare faţă de lege cu protecţie din partea Uniunii Europene şi a Statelor Unite. S-a văzut clar că în momentul în care magistraţii din România, Parchetul, respectiv instanţele de judecată au devenit independente, lucrurile au început să funcţioneze altfel. Cât timp la noi nu vor fi independente, vom avea în continuare aceleaşi dificultăţi.

Am dat afară circa 30 de persoane care au fost prinse în flagrant cu mită, sau cu alte acte de corupţie. Mai departe acestea ar fi trebuit să fie anchetate şi judecată, însă, din păcate nu s-a întâmplat acest lucru. Au găsit relaţii sau nu ştiu cum s-au rezolvat până în prezent lucrurile, dar ei sunt în libertate.

Până în momentul de faţă, în perioada aceasta de campanie electorală din turul doi, nu prea au venit mesaje de susţinere din partea altor partide considerate cumva proeuropene. Vă mai aşteptaţi la mesaje de susţinere din partea lor până duminică?

Au tot dreptul să o facă, şi considerăm că ar fi firesc acest lucru, însă în acelaşi timp mizăm pe mobilizarea oamenilor de rând, cetăţenilor, alegătorilor pentru că ei cu siguranţă, atunci când se gândesc la primăria Chişinău, depăşesc acum nivelul de opţiune pentru un partid sau altul, partidele le-am ales în 14 iunie, acum alege primarul, dar în acelaşi timp alegem şi direcţia de mers pentru municipiul Chişinău şi Republica Moldova. Deoarece în funcţie de ce rezultat vom avea la Chişinău, acesta va fi rezultatul pentru Republica Moldova mâine, rezultatul de pe 28 de la Chişinău va fi un semnal, dacă doriţi, pentru ce urmează să se întâmple cu Republica Moldova în 2018 la parlamentare. Aşa a fost şi în 2007, atunci când am câştigat primăria în 2007, a fost un semnal pentru o viitoare victorie a forţelor democratice în 2009 şi aşa şi s-a întâmplat. După aceea, faptul că unii s-au dedat altor priorităţi decât integrarea europeană şi reforme, costă în prezent absenteismul de la vot, nemulţumirile şi toate celelalte. Însă, dacă nu ne mobilizăm pe 28, acum, riscăm să avem mintea moldoveanului cea de pe urmă, adică să constatăm că Chişinăul o ia îndărăt, după Chişinău îndărăt o ia şi Republica Moldova, şi ne vor trebui alţi 10 - 20 de ani ca să recuperăm, dacă nu vom ajunge până atuncea parte componentă a Federaţiei Ruse, aşa cum propun socialiştii şi mişcarea Ravnopravie. De aceea, dincolo de chestiunea legată de primar, ţine de încotro va merge Chişinăul şi Republica Moldova în următorii 4 - 10 ani.

În cazul în care se întâmplă să nu câştigaţi al treilea mandat, ce intenţionaţi să faceţi după? Ce planuri aveţi sau proiecte vă propuneţi să realizaţi?

Indiferent dacă aş fi sau n-aş fi primar, cele cinci proiecte fundamentale pe care le-am menţionat mai înainte vor merge înainte şi Chişinăul se va dezvolta într-un mod european, cazul contrar fiind posibil doar dacă se va ajunge la sabotarea şi îngheţarea acestora de către personaje inconştiente. Eu însă am convingerea că voi câştiga aceste alegeri, voi câştiga cel de-al treilea mandat şi vom merge plenar înainte pentru dezvoltarea Chişinăului. Este un angajament pe care mi l-am asumat, nu pentru a avea multe mandate, nu pentru a obţine mari avantaje, dar pentru că aşa ne-a fost înţelegearea cu locuitorii Chişinăului încă din anul 2007.

Dat fiind că partidele şi alte persoane publice care nu vă susţin desfăşoară în prezent o campanie împotriva dumneavoastră, inclusiv prin distribuirea de pliante în care exploatează în mod negativ faptul că nu sunteţi căsătorit, vreau să vă întreb care sunt planurile dumneavoastră pe această latură?

Atunci când nu au argumente, încep a arunca murdărie, minciuni şi alte lucruri josnice. Acesta este semn de disperare din partea lor şi nu am de gând să mă justific în faţa unor nemernici. Îşi iau păcate pe suflet până la urmă prin ceea ce fac şi Dumnezeu e deasupra, le vede pe toate, şi nu bate cu băţul. Restul chestiunilor, inclusiv personale care ţin şi de căsătorie le rezolvăm cu siguranţă pe parcursul următorului mandat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite