Peste hotarele R.Moldova vor fi deschise 125 de secţii de vot pentru alegerile din 24 februarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Pentru desfăşurarea alegerilor din 24 februarie, peste hotarele R.Moldova vor fi deschise 125 de secţii de vot, cu 25 mai mult decât în anul 2016. În acelaşi timp, pentru a evita epuizarea numărului de buletine de vot, pentru fiecare secţie din străinătate vor fi distribuite 5.000 de buletine, şi nu 3.000 cum a fost până în prezent.

O hotărâre în acest sens a fost aprobată de Executiv vineri, 18 ianuarie, în scopul creării condiţiilor necesare pentru exercitarea dreptului la vot de către cetăţenii din diasporă, se spune într-un comunicat de presă emis de Guvern.

Numărul secţiilor de vot va fi dublat în Ucraina, Belarus, Cehia, Marea Britanie şi Irlanda. În acelaşi timp, numărul secţiilor va creşte în SUA cu 70%, în Federaţia Rusă – cu circa 40%, în Portugalia şi Spania - cu 25%, în Franţa şi Italia - cu câte 16%, iar în România - cu 9 la sută.

La fiecare scrutin, numărul secţiilor de vot este în permanentă creştere: în anul 2010, în străinătate au fost deschise 75 de secţii, în 2014 – 95 de secţii, în 2016 – 100, iar in anul curent -125.

Adiţional majorării numărului secţiilor de vot în regiunile dens populate de către diasporă, va fi extinsă şi aria de exercitare a dreptului la vot. Pentru prima dată vor putea vota cetăţenii Republicii Moldova aflaţi în Croaţia, Georgia, Norvegia şi Emiratele Arabe Unite.

De asemenea, reprezentaţii diasporei vor putea acorda sprijin în desfăşurarea alegerilor prin implicarea directă în calitate de funcţionari electorali. Doritorii por contacta ambasadele şi consulatele, precum şi Comisia Electorală Centrală pentru a deveni membri ai birourilor electorale ale secţiilor de votare.

În urma modificărilor aprobate, circa 625 de mii de cetăţeni din diasporă vor putea participa la vot. Totodată, pentru alegerile din acest an, în secţiile de votare din străinătate va fi distribuit un număr fără de precedent de buletine de vot - 2,5 milioane de buletine.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite