Pavel Filip: Vă asigur că cei implicaţi în frauda bancară vor fi traşi la răspundere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO gov.md
FOTO gov.md

Premierul Pavel Filip a dat asigurări duminică, 28 ianuarie, că toate persoanele implicate în fraudarea sistemului bancar moldovenesc vor fi trase la răspundere. Mai mult ca atât, prim-ministrul afirmă că va fi posibil de recuperat o bună parte din miliardul furat, deşi recunoaşte că nu va fi deloc simplu.

„Pentru că aceste spălari de bani la nivel internaţional sunt destul de sofisticate şi este foarte greu de dat de urma fiecărei tranzacţii. Dar avem şanse reale şi eu cred că acest lucru se va întâmpla”, a declarat Pavel Filip la emisiunea „Replica” de la Prime TV.

Premierul a spus că legislaţia în domeniu a fost modificată, iar acum „avem toată certitudinea că asemenea fraude în Republica Moldova nu se pot repeta”.

Filip a precizat că, în pofida protestelor opoziţiei care solicită publicarea listei persoanelor identificate de Kroll ca având tangenţe cu frauda bancară, numele acestora nu vor fi făcute publice.

Prim-ministrul susţine că motivul acestei decizii se se regăseşte în contractul dintre Guvern şi Kroll. Compania americană ar fi solicitat ca numele celor implicaţi să nu fie publicat, deoarece printre aceştia ar putea fi şi oameni nevinovaţi şi care ar putea da în judecată compania Kroll pentru defăimare.

Potrivit lui, raportul Kroll 2 încă nu a fost văzut de către nimeni, cu excepţia celor de la BNM.

„Să fie foarte clar: Kroll nu sunt cei care înaintează acuzaţiile. Nu ei identifică persoanele, nu ei spun care persoană este vinovată şi care persoană nu este vinovată. Ei au examinat toate fluxurile financiare care au avut loc în această perioadă”, a afirmat şeful Executivului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite