PAS cere convocarea de urgenţă a şedinţei Parlamentului pentru a modifica legislaţia electorală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sergiu Litvinenco

Fracţiunea parlamentară PAS cere să fie convocată de urgenţă şedinţa Parlamentului săptămâna viitoare pentru a vota modificarea legislaţiei electorale în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneţia. Despre acest lucru a anunţat vineri, 21 august, în cadrul unui briefing de presă, deputatul Sergiu Litvinenco.

Potrivit lui, la 19 august curent a fost publicat Avizul Comun de urgenţă al Comisiei de la Veneţia şi al OSCE (ODIHR) cu privire la proiectul de lege pentru modificarea Codului electoral şi altor acte legislative, care spune că modificarea Codului electoral pentru alegerile prezidenţiale este posibilă, transmite serviciul de presă al PAS. 

„Vorbim despre proiectul de lege înregistrat în Parlament cu nr.263 la 19 iunie 2020. Se cunoaşte că actuala legislaţie trebuie modificată. Pentru că ea conţine mai multe lacune care fac posibilă o fraudare masivă a alegerilor. De exemplu, nu conţine soluţii exacte pentru combaterea a ceea ce numim noi transportare organizată şi contra bani a alegătorilor, nu reglementează exhaustiv procedura de contestaţii împotriva încălcărilor de lege, nu există soluţii cum se combat fake-news-urile în cadrul televiziunilor şi altele”, a precizat deputatul.

Sergiu Litvinenco a menţionat că în Avizul Comisiei de la Veneţia experţii critică mai multe prevederi din cod. De asemenea, Comisia de la Veneţia spune că modificarea Codului electoral pentru alegerile prezidenţiale este posibilă, iar termenul-limită când aceste modificări trebuie să intre în vigoare ar fi 1 septembrie 2020.

„Chiar şi dacă nu se reuşeşte intrarea în vigoare a legii de la 1 septembrie 2020, unele prevederi pot fi modificate chiar şi mai târziu de această dată. Evident că nu mai târziu decât 2 octombrie 2020 – prima zi a campaniei electorale. Prin urmare, în primul rând, Comisia juridică, numiri şi imunităţi urmează să se convoace în zilele imediat următoare pentru a pregăti versiunea finală a proiectului legii pentru Plenul Parlamentului. Să examineze atât propunerile Comisiei de la Vaneţia, cât şi amendamentele noastre”, a declarat parlamentarul.

Fracţiunea parlamentară PAS cere ca şedinţa plenară a Parlamentului să fie convocată cel târziu săptămâna viitoare, pentru a examina amendamentele şi a vota proiectul în lectura a doua.

„Practic, la moment suntem la etapa în care vom putea şti cu exactitate dacă PSRM doreşte sau nu doreşte să fraudeze alegerile. Dacă PSRM va folosi în continuare falsuri precum că nu mai este posibil de modificat legislaţia electorală reieşind din Avizul Comun de urgenţă al Comisiei de la Veneţia şi OSCE (ODIHR), atunci va fi clar că fraudarea masivă este unica lor opţiune. Şi e clar de ce – Dodon nu are cum câştiga alegerile fără a frauda”,  a conchis Sergiu Litvinenco.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite