Partidul Liberal abordează Curtea Constituţională: „Limba română trebuie să fie română, nu moldovenească“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Ghimpu a declarat că scindarea în societate se va elimina doar când problema limbii va fi lichidată FOTO Dumitru Gongeag
Mihai Ghimpu a declarat că scindarea în societate se va elimina doar când problema limbii va fi lichidată FOTO Dumitru Gongeag

Deputaţii liberali au depus o sesizare la Curtea Constituţională pentru schimbarea sintagmei „limba moldovenească" cu „limba română" în articolul 13 al Constituţiei Republicii Moldova.

Deputaţii liberali au depus o sesizare la CC să se expună asupra faptului dacă Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova face sau nu corp comun cu Constituţia, iar în situaţia în care face, dacă poate servi ca izvor de drept la interpretarea normelor constituţionale, transmite IPN.

 „Este un subiect foarte important pentru toţi noi, un subiect care este interpretat reieşind din interesele politice sau din interesele străine. A venit timpul ca societatea sau mai bine zis clasa politică să se împace şi să activeze doar cu dreptatea şi adevărul, iar oamenii să se bucure de ceea ce avem lăsat ca moştenire. În numele Declaraţiei de Independenţă, deputaţii PL solicită: recunoaşterea Declaraţiei de Independenţă. Iar în conformitate cu Declaraţia de Independenţă cerem ca limba română să fie limba română şi nu moldovenească”, a declarat preşedintele PL, Mihai Ghimpu.

Ţinând cont de faptul că normele constituţionale şi Constituţia în întregime derivă din Declaraţia de Independenţă, autorii sesizării spun că au ajuns la concluzia că, în cazul în care există prevederi ale actelor normative contrare Declaraţiei de Independenţă, ele urmează a fi înlăturate la aplicare, printr-o Hotărâre a Curţii Constituţionale.

Deputaţii liberali au declarat în cadrul unei conferinţe de presă că numai după ce Curtea Constituţională se va expune asupra denumirii oficiale a limbii de stat a Republicii Moldova vor fi înlăturate scindările din societate, iar oamenii nu se vor mai împărţi în moldoveni şi români.

Anterior, deputatul liberal reformator, Ana Guţu, a depus o sesizare la Curtea Constituţională prin care solicita ca instituţia să se expună dacă în articolul 13 al Constituţiei sintagma „limba modovenească” nu se poate substitui cu  „limba română”. Curtea urma să se expună pe 12 septembrie, dar şedinţa a fost amânată.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite