Parlamentul a adoptat în lectură finală politica fiscală şi vamală pentru anul 2020

0
Publicat:
Ultima actualizare:
parlament chisinau foto Facebook Andrian Candu

Proiectul de lege privind politica fiscală şi vamală pentru anul 2020 a fost adoptat de Parlament în lectura a doua. Scopul proiectului este asiguarea unor condiţii echitabile şi competitive de dezvoltare a mediului de afaceri, edificarea veniturilor proprii prin asigurarea redistribuirii corecte a veniturilor şi solidaritatea socială, îmbunătăţirea şi simplificarea mecanismelor fiscale naţionale şi asigurarea echităţii şi stabilităţii fiscale.

De asemenea, implementarea prevederilor proiectului de lege urmăreşte crearea unor reguli mai clare de impozitare bazate pe echitate şi simplitate fiscală, asigurarea unei previzibilităţi a politicii şi legislaţiei fiscale şi crearea unui mediu investiţional atractiv, stimularea proceselor economice, precum şi extinderea bazei fiscale.

În context, proiectul prevede admiterea deducerii a oricăror plăţi efectuate salariaţilor, sau în folosul acestora, din care au fost reţinute impozite salariale; modificarea termenului de achitare a TVA la importul de servicii şi a accizelor în folosul agenţilor economici, aplicarea taxării inverse cu TVA pentru livrările de bunuri a agenţilor economici insolvabili; aplicarea TVA pentru serviciile electronice prestate de agenţii economici nerezidenţi către populaţie, precum şi anularea obligaţiei de înregistrare a facturilor fiscale în Registrul general electronic al facturilor fiscale. În plus, s-a propus instituirea unui regim fiscal simplificat pentru persoanele fizice ce activează în domeniul colectării producţiei agricole.

În urma implementării acestor prevederi se preconizează acumularea la buget a veniturilor adiţionale în sumă de 180 milioane de lei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite