„Pactul de neagresiune” între PSRM şi ACUM ar putea fi semnat în următoarele zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO presedinte.md
FOTO presedinte.md

Consilierul prim-ministrului Maia Sandu, Vlad Kulminski, susţine că în următoarele zile va fi semnată înţelegerea de neagresiune între Partidul Socialiştilor şi blocul ACUM, care se referă la viitoarele alegeri locale. Acest lucru va servi drept bază durabilă pentru activitatea guvernării în următorul an. Declaraţiile au fost făcute la emisiunea „Glavnîi vopros” de la postul NTV Moldova, transmite IPN.

„Agenda este enormă. Plahotniuc (Vlad Plahotniuc, ex-liderul PDM, n.r.) a plecat, dar maşinăria pe care a construit-o el este un mecanism de stoarcere de bani din stat, bani de care, în principiu, se poate folosi cel care stă în vârful acestei piramide”, a declarat Vlad Kulminski.

Potrivit consilierului, sarcina principală a puterii este să readucă Republica Moldova la starea de normalitate. Mai departe se va putea merge şi pe reforma în sistemul judiciar. În opinia sa, este foarte important ca agenda comună a majorităţii să continue şi nimeni nu trebuie să încerce „să-şi tragă plapuma mai mult asupra lui”.

Politologul Igor Volniţchi este de părere că merită atenţie propunerea făcută de preşedintele Igor Dodon de a fi semnat un „pact de neagresiune” între partidele politice care formează majoritatea parlamentară. Potrivit lui, în lipsa unui asemenea document, campania electorală pentru alegerile locale ar putea fi începutul destrămării actualei alianţe de guvernare.

„Eu am urmărit toate alegerile care au avut loc în Moldova în ultimele trei decenii şi ştiu că acest lucru se va întâmpla. Fără un acord va fi dificil. Ceea ce propune preşedintele nu se referă doar la campania electorală, dar se referă şi la înţelegeri care ar putea să aibă loc şi după scrutinul local”, a afirmat politologul. Igor Volniţchi a mai spus că Partidul Democrat este încă foarte puternic şi ar fi o greşeală să nu fie apreciat ca atare.

Jurnalistul Valeriu Demideţki este de părere că puterea s-a pomenit într-o situaţie dificilă. Pe de o parte, dacă guvernanţii vor începe un proces de răzbunare faţă de cei care au fost până acum la putere, atunci se va deschide „Cutia Pandorei” şi toţi vor face la fel. Pe de altă parte, nu trebuie să se mai întâmple perioada când nu poartă nimeni răspundere pentru faptele pe care le face fiind în fruntea statului. „Aş vrea, desigur, ca puterea să găsească putere să explice societăţii că aşa nu se poate, dar, pe de altă parte, această eră de 30 de ani când nimeni nu este pedepsit nu trebuie să se menţină”, a afirmat Valeriu Demideţki.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite