Opoziţia din R. Moldova a contestat la Curtea Constituţională decizia Parlamentului de instituire a stării de urgenţă

Opoziţia din R. Moldova a contestat la Curtea Constituţională decizia Parlamentului de instituire a stării de urgenţă

Vlad Bătrîncea, deputat socialist, vicepreşedinte al Parlamentului.

Deputaţii Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor au depus o sesizare la Curtea Constituţională, prin care cer anularea stării de urgenţă, instituită în contextul crizei gazelor. Ei susţin că scopul instituirii stării de urgenţă a fost necesitatea achitării până pe 21 ianuarie, către „Gazprom”, a 50% din plata pentru consumul de gaze din ianuarie, precum şi acordarea posibilităţii întreprinderii ”Moldovagaz” să amâne termenul de achitare a TVA.

Potrivit lor, deoarece în aceiaşi zi ”MoldovaGaz” şi-a executat obligaţia, scopul instituirii stării de urgenţă a fost atins şi epuizat.

Deputaţii au menţionat că prin instituirea stării de urgenţă se urmăreşte, inclusiv, blocarea protestelor, monitorizarea presei de către SIS şi cenzurarea mass-media.

Totodată, parlamentarii consideră că termenul de 60 de zile a stării de urgenţă este neargumentat juridic, încalcă drepturile fundamentale ale omului şi cetăţeanului, contravine Constituţiei şi altor acte normative naţionale şi internaţionale.

Deputaţii BCS au amintit că, anterior, Curtea Constituţională a anulat starea de urgenţă invocând anume aceste argumente.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările