Oazu Nantoi: Conflictul transnistrean nu se rezolvă din cauza situaţiei de la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oazu nantoi

Problema conflictului transnistrean nu se rezolvă din cauza situaţiei dezastruoase de la Chişinău, crede Oazu Nantoi, deputat în fracţiunea PAS, Blocul ACUM. Parlamentarul precizează că este o constatare personală şi nu reprezintă în acest caz poziţia blocului din care face parte, transmite IPN.

„Da, noi putem arăta cu degetul la Rusia, la prezenţa ilegală a trupelor Federaţiei Ruse, la acele decizii ale CEDO, inclusiv uciderea lui Vadim Pisari, cetăţean al Republicii Moldova, uitat şi trădat de propriii politicieni, care a fost ucis pe podul de peste Nistru, dar nu putem ignora faptul că la Chişinău fie sunt la putere nişte afacerişti care transformă conflictul transnistrean în business murdar cu venituri dosite în offshore-uri, fie noi nu avem acel consens naţional în a cărui bază să fie elaborată o politică consecventă de soluţionare a acestei probleme”, a declarat Oazu Nantoi într-un interviu pentru Europa Liberă, citat de IPN.

Potrivit lui Oazu Nantoi, este evident că Guvernul Republicii Moldova la momentul de faţă este totalmente dedicat problemei luptei pentru întoarcerea în albia constituţională a situaţiei cu justiţia şi cu procuratura, cu instanţele de judecată şi cu procuratura. „Fără rezolvarea acestei probleme nu pot fi discutate nici una, nici o altă problemă – de la creşterea salariilor până la nu ştiu ce, politici externe echilibrate, deoarece statul Republica Moldova deocamdată există mai mult pe hârtie”, a declarat politicianul.

Potrivit lui Oazu Nantoi, conflictul transnistrean a degenerat în business murdar, cu implicarea politicienilor corupţi. Cât priveşte întrevederea anunţată dintre preşedintele Igor Dodon şi liderul transnistrean Vadim Krasnoselski, Oazu Nantoi spune că „este vorba de teatrul absurdului moldovenesc, unde, deocamdată cel puţin, nu se întrevede nicio soluţie a aşa-zisului conflict transnistrean, ceea ce înseamnă că statalitatea Republicii Moldova este pusă la îndoială de asemenea „politicieni” şi de asemenea „politici”.”

Politicianul crede că aceste întrevederi sunt lipsite de sens. „Cât se poate? Din februarie 2002, noi avem formatul pentalateral. Câte decenii trebuie să mai treacă ca să ne dăm seama că acest format pentalateral a fost o capcană şi se cer politici coordonate, consecvente, promovate, în primul rând, de guvernarea de la Chişinău?”, a mai spus Oazu Nantoi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite