Nicu Popescu, despre vizita lui Macron la Chişinău: Un semnal puternic de sprijin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emmanuel Macron FOTO EPA-EFE

Vizita preşedintelui francez la Chişinău este un mesaj puternic de sprijin al aspiraţiilor noastre europene, spune ministrul moldovean de Externe, Nicu Popescu, potrivit căruia relaţiile dintre Chişinău şi Paris sunt acum la cel mai înalt nivel de la proclamarea Independenţei Republicii Moldova, notează IPN.

Şeful diplomaţiei mai spune că în data de 24 iunie Republica Moldova va primi un răspuns oficial din partea Uniunii Europene la cererea depusă de autorităţi pentru obţinerea statutului de candidat la aderare.

Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene spune că vizita preşedintelui Emmanuel Macron la Chişinău este un mesaj de sprijin al Republicii Moldova în contextul crizei de securitate din regiune şi de susţinere a parcursului nostru european. Nicu Popescu spune că, deţinând preşedinţia Uniunii Europene, Franţa susţine agenda de reforme a Chişinăului.

„Este un semnal foarte puternic de sprijin pentru Republica Moldova. În relaţiile cu Franţa trecem printr-o perioadă istorică. În 29 de ani preşedintele Republicii Moldova şi cel al Franţei s-au văzut doar de două ori, în 1997 şi 1998. Iar de la venirea la preşedinţie a Maiei Sandu, această reuniune de la Chişinău a preşedinţilor va fi a patra întrevedere. Detaliile vizitei preşedintelui Macron încă se discută. Va fi o ieşire la presă, iar detaliile discuţiilor vor fi făcute publice atunci”, a spus Nicu Popescu în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV Chişinău.

Vicepremierul spune că în urma examinării chestionarelor completate de Republica Moldova, Uniunea Europeană va veni cu recomandări în vederea democratizării şi modernizării ţării. Nicu Popescu recunoaşte că cele mai mari restanţe le înregistrăm la capitolul combaterea corupţiei şi reforma justiţiei, însă şi-a exprimat speranţa că Uniunea Europeană ne va oferi o perspectivă clară de aderare.

„Ne aşteptăm la semnale foarte pozitive din partea Uniunii Europene. Pe 17 iunie Comisia Europeană va face publice recomandările şi viziunea sa privind modul în care urmează să evolueze relaţiile cu Republica Moldova, statele membre UE vor discuta timp de câteva zile aceste recomandări şi în 24 iunie vor veni cu o recomandare a întregii Uniuni Europene. Noi sperăm să obţinem o perspectivă clară de aderare la Uniunea Europeană, ca la o etapă ulterioară să putem începe negocierile de aderare. Trebuie s-o spunem clar şi deschis, Republica Moldova mai are de lucru înaintea începerii negocierilor de aderare. Aşteptăm să vedem care sunt lacunele identificate în urma răspunsurilor din chestionar pe care trebuie să ne concentrăm”, a mai spus ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

Potrivit agendei anunţate de Palatul Elysée, în această seară preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, ajunge în România. Mâine va merge împreună cu preşedintele României, Klaus Iohannis, la baza militară de la Mihail Kogălniceanu. Tot mâine, Macron este aşteptat şi în Republica Moldova. Ulterior, liderul de la Paris va merge la Kiev.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite