Natalia Gavriliţa, la Ungheni: Vom orienta fonduri externe pentru dezvoltarea localităţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gavrilita

Guvernul lucrează la elaborarea unor mecanisme prin care toate primăriile să poată accesa fonduri pentru dezvoltare locală. Acestea vor permite inclusiv dezvoltarea unor proiecte care să poată implica două-trei primării concomitent pentru soluţionarea problemelor comune, cum ar fi accesul la apă şi canalizare. Despre aceasta a anunţat premierul Natalia Gavriliţa joi, 17 februarie, în vizita sa în raionul Ungheni, transmite IPN.

Grantul nerambursabil de 100 de milioane de euro oferit de România va fi utilizat în mare parte pentru implementarea proiectelor în localităţi, a subliniat şefa cabinetului de miniştri. Natalia Gavriliţa a mai spus că, deşi Guvernul a avut de soluţionat mai multe crize concomitent, se lucrează şi la procesul de planificare strategică – politicile de interes major, cum ar fi politica fiscală, salarizarea în serviciul public şi bugetul pentru anul viitor, documentele urmând a fi consultate pe larg.

Pentru anul curent, raionul Ungheni va beneficia de 55,4 milioane de lei în Fondul Rutier pentru reparaţia şi întreţinerea drumurilor. Din surse externe vor fi reabilitate drumul naţional Chişinău-Ungheni-Sculeni, pe o lungime de 22 de km, precum şi drumul Pîrliţa – Nisporeni, pe o lungime de 11 km.

Din Fondul Naţional pentru Dezvoltare Regională şi Locală, în perioada 2022-2024, sunt prevăzute 76 de milioane de lei pentru două proiecte de alimentare cu apă în raionul Ungheni. De asemenea, Uniunea Europeană a asigurat finanţarea unor proiecte de alimentare cu apă în regiune, în valoare totală de 6,5 milioane de euro, ce prevăd reabilitarea a 12,4 km apeduct, construcţia 5,4 km apeduct, precum şi 5,6 km reţele de canalizare. Tot în anul 2022, urmează a fi lansat un proiect de sporire a eficienţei energetice a Liceului „Mihai Eminescu” din Ungheni.

Primarul municipiului Ungheni, Alexandru Ambros, a solicitat implicarea Guvernului în deschiderea unei unităţi de carabinieri care să deservească întreaga regiune. Primarul oraşului Corneşti, Vera Buga, s-a referit la necesitatea finalizării urgente a construcţiei apeductului în localitate. Alţi primari au semnalat probleme legate de executarea unor contracte de achiziţii publice.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite