Moldovenii de peste hotare, îndemnaţi să se înregistreze prealabil pentru creşterea numărului secţiilor de votare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alegătorii de peste hotare sunt îndemnaţi să se înregistreze prealabil cât mai activ online sau pe suport de hârtie pentru alegerile parlamentare din 24 februarie. Apelul Asociaţiei Promo-LEX vine în contextul în care înregistrarea prealabilă poate influenţa numărul şi amplasarea secţiilor de votare în cadrul circumscripţiilor electorale de peste hotare, transmite IPN.

Promo-LEX îndeamnă cetăţenii Republicii Moldova, care în ziua votării se vor afla peste hotarele ţării, să se înregistreze prealabil prin completarea formularului de înregistrare on-line, la rubrica „Înregistrare prealabilă” de pe pagina www.alegator.md. Înregistrarea poate fi efectuată şi pe suport de hârtie, prin depunerea unei cereri semnate individual sau colectiv la Comisia Electorală Centrală sau la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale Republicii Moldova.

Alegătorii se pot înregistra prealabil până pe data de 9 ianuarie. Potrivit experţilor asociaţiei, chiar dacă numărul de alegători înregistraţi prealabil este doar unul din cele cinci criterii stabilite de legislaţie, analiza evoluţiei numărului de persoane înregistrate prealabil demonstrează că amplasarea şi numărul de secţii de votare ce vor fi deschise în circumscripţiile electorale de peste hotare pot fi influenţate de activismul alegătorilor.

În analiza Promo-LEX privind geografia amplasării şi numărul secţiilor de votare constituite peste hotarele Republicii Moldova, publicată la 16 octombrie 2018, experţii au pornit de la numărul de 2.448 de alegători înregistraţi prealabil. La data de 3 ianuarie 2019 erau înregistraţi deja 7.945, cu 5.497 mai mult, în special în statele europene la vest de Moldova.

În condiţiile păstrării celorlalţi indicatori intacţi şi exclusiv a majorării numărului de alegători înregistraţi prealabil, potrivit calculelor Promo-LEX repartizarea secţiilor de votare per circumscripţii ar suferi modificări. De exemplu, pentru circumscripţia uninominală nr.50 (statele la vest de Moldova) de la 88 la 92, pentru circumscripţia uninominală nr.51 (SUA şi Canada) de la 17 la 14, iar pentru circumscripţia nr.49 (statele la est de Moldova) de la 45 la 44.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite