Ministrul Culturii al R. Moldova: Doar şase oameni lucrau, efectiv, la Minister

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sergiu Prodan
Sergiu Prodan

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, spune că una dintre priorităţile instituţiei este crearea unui Fond al Culturii. Potrivit lui, Fondul Culturii îşi va acumula  banii din taxarea unor vicii precum sunt consumul de alcool sau jocurile de noroc. În acelaşi timp, ministrul spune că salariile angajaţilor din domeniul culturii rămâne o problemă majoră, ce ar putea fi, parţial, soluţionată prin modificarea legii salarizării, notează IPN.

Sergiu Prodan argumentează necesitatea creării unui minister separat care să se ocupe de problemele din domeniu prin faptul că în fostul minister al Educaţiei, Culturii şi Cercetării, cultura era complet ignorată.

„Am fost şocat de rolul şi locul atribuit culturii în tot sistemul anterior de guvernare. Am descoperit în fostul minister doar 6 persoane care veneau la lucru şi se ocupau de problemele culturii. Greşeala cea mare în cei 30 de ani de Independenţă este că s-a perceput cultura doar ca şi cântece şi dansuri”, a spus Sergiu Prodan, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Ministrul spune că printre priorităţile mandatului său este crearea unui fond al culturii şi majorarea salariilor angajaţilor din domeniu. Potrivit oficialului, majorările de salarii vor fi făcute chiar din 2022.

„Vom crea un fond al culturii. La întrebarea de unde luăm bani? Trebuie taxată incultura. Dacă ne uităm în ţările din imediata apropiere, vedem că sunt taxate jocurile de noroc, consumul de alcool. Salarizarea în domeniul culturii este o durere de cap a actualei guvernări şi este rezultatul fostelor guvernări. Trebuie să avem o abordare sistemică, segmentar nu este posibil. În afară de actori, lucrează mulţi oameni în domeniul artei care nu se văd în scenă, salarizarea cărora este la fel de importantă. Restauratorii sunt persoanele care nu se văd din scenă, dar e în mâna lui să dea plusvaloare unei opere de artă sau s-o distrugă. La salarizare se spune că el nu ia decizii, şi nu ia sporuri. Trebuie schimbată legea salarizării. Trebuie să facem ordine pe interior. De multe ori legislaţia nu ne permite să majorăm salariile pe anumite funcţii”, a mai spus Sergiu Prodan.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite