Marina Tauber: În spatele persecutării Partidului ŞOR stau Recean, Rurac şi Litvinenco

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marina Tauber

Executorii care stau în spatele presiunilor asupra Partidului „ŞOR” sunt persoane cu funcţii cheie în stat. Declaraţia aparţine deputatului Partidului „ŞOR”, Marina Tauber, care a dat şi numele celor care ar fi pus la cale percheziţiile de astăzi.

Potrivit ei, este vorba despre ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco, şeful interimar al Departamentului Anchetă al Centrului Naţional Anticorupţie, Eugen Rurac, precum şi secretarul Consiliului Suprem de Securitate, Dorin Recean. 

„În spatele acestor presiuni stau persoane concrete. Primul este Sergiu Litvinenco, ministrul Justiţiei, care a ajuns la putere având un singur scop: să o scape pe soacra lui basma curată, aceasta fiind implicată în furtul miliardului. A doua verigă din lanţul criminal al guvernării PAS este Eugen Rurac, şeful interimar al Departamentului Anchetă al Centrului Naţional Anticorupţie. Rurac a fost cel care a instrumentat dosarul Domnicăi Manole, dosar care, potrivit unei decizii a Comisiei Europene, a fost inclus in lista dosarelor politice. Aşadar, lui nu i-a fost de ajuns o dată că a fost acuzat direct de faptul că a instrumentat dosare politice, acest individ insistă în prostie şi continuă să coase dosare politice la comandă”, a spus Tauber. 

Tauber a mai adăugat că o altă persoană care ar avea implicaţii directe în descinderile de astăzi este Dorin Recean, consilierul preşedintelui Maia Sandu şi secretar al Consiliului Spre de Securitate

„Recean, cel care dădea cu capul de asfalt oamenii, în perioada guvernării Vlad Filat, acum face la fel. Sub presiunea ameninţărilor de a mai trăsni pe cineva cu capul de asfalt, mulţi ascultă docili ordinele lui, ştiind că este un apropriat al Maiei Sandu. Şi Recean a venit din nou în barca guvernării, pentru a încerca să scape de dosarele şi dovezile despre contrabanda de ţigări în care a fost implicat pe timpul când era ministrul de Interne, dovezi care care stau şi acum pe rafturile procurorilor”, a adăugat Tauber.

Procurorii anticorupţie, ofiţerii SIS şi ofiţerii CNA au efectuat percheziţii, joi dimineaţă, în mai multe locaţii în cadrul unui dosar penal deschis pentru finanţarea ilegală a Partidului ŞOR, condus de către deputatul fugar Ilan Şor, vizat în frauda bancară.

Oamenii legii au comunicat Partidul ŞOR este finanţat ilegal de către „un grup criminal organizat”. 

Potrivit probelor administrate pe dosar, s-a constatat că partidul ar fi acceptat conştient bani de provenienţă dubioasă, din partea unei grupări criminale, care erau folosiţi în interes de partid, precum onorarii pentru artişti, salarii pentru membri şi organizarea de proteste. Banii grupului criminal ajungeau în Republica Moldova sub formă de transferuri şi convertiri, inclusiv în criptovalută, iar pentru a camufla originea mijloacelor financiare, erau folosite diverse canale de finanţare precum Dubai, Viena, Monaco.

Astfel, au fost documentate mai multe episoade în care, în primul semestru al anului curent, de către partid ar fi fost efectuate plăţi în sumă de 600.000 de euro, pe când cheltuielile raportate erau de puţin peste 228.000 de lei. Din aceleaşi surse de provenienţă infracţională, ar fi fost achitate salarii lunare membrilor partidului în sumă de 100.000 de euro, iar peste 3,5 milioane de lei ar fi fost folosite pentru transportarea participanţilor la protestele din Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Totodată, cheltuielile declarate de partid în primele şase luni ale anului, în sumă de peste 20 de milioane de lei, depăşesc considerabil suma de 1,7 milioane de lei, indicată ca sursă de finanţare a partidului.

În prezent, pentru fortificarea probatoriului, se efectuează şi alte acţiuni de asigurare a investigării complete, obiective şi sub toate aspectele a faptelor cercetate. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite