Maia Sandu a respins candidatura Marianei Durleşteanu la funcţia de premier şi o desemnează, din nou, pe Natalia Gavriliţa VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu FOTO presedinte.md

Preşedintele Maia Sandu a anuţat joi, 11 februarie, după consultarea cu fracţiunile parlamentare în contextul în care a eşuat învestirea Guvernului Gavriliţa, că refuză să desemneze candidatul majorităţii parlamentare PSRM-ŞOR, Mariana Durleşteanu la funcţia de prim-ministru şi că o va desemna repetat pe Natalia Gavriliţa.

Prin refuzul de a o desemna pe Mariana Durleşteanu la funcţia de prim-ministru, Maia Sandu riscă să provoace o criză politică de proporţii în Republica Moldova, pentru că, potrivit unei hotărâri a Curţii Constituţionale din august 2020, şeful statului este obligat să desemneze candidatul la funcţia de premier înaintat de o majoritate parlamentară.

În acest sens, Igor Dodon a avertizat-o pe Maia Sandu să nu încerce să înalce Constituţia, căci vor urma consecinţe grave.

Maia Sandu şi-a justificat decizia prin faptul că printre cei 54 de deputaţi care au propus-o pe Mariana Durleşteanu la funcţia de prim-ministru ar exista deputaţi care nu şi-au exprimat voinţa în mod liber sau asupra cărora planează suspiciuni de integritate.

„Vorbesc despre persoane care au fost supuse actului răpirii, care au fost ţinute ostatici. De asemenea, persoane care au fost implicate în furtul miliardului şi deputaţi care au schimbat mai multe partide politice şi mai multe grupuri parlamentare şi pe cazul unora dintre aceste aceste de traseism politic există suspiciuni rezonabile de corupţie şi de presiune externă. În acest condiţii, am decis înaintarea la funcţia de candidat pentru funcţia de prim-ministru a doamnei Natalia Gavriliţa”, a declarat Maia Sandu.

Amintim că joi, 11 februarie, a eşuat procedura de învestire în funcţie a Guvernului Gavriliţa, după ce acesta nu a obţinut votul de încredere al Parlamentului.

Liderul PSRM, Igor Dodon, a anunţat joi, 11 februarie, că socialiştii o propun pe Mariana Durleşteanu la funcţia de prim-ministru, pentru a pune capăt crizei politice, despre care Igor Dodon spune că este provocată de preşedintele Maia Sandu, şi pentru a asigura guvernarea ţării până la organizarea alegerilor parlamentare anticipate. 

Imediat după anunţul lui Igor Dodon, deputaţii controlaţi de Ilan Şor au comunicat că sunt gata să sprijine această iniţiativă, ceea ce înseamnă ca există suficiente voturi ca Mariana Durleşteanu să fie noul prim-ministru al Republicii Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite