Maia Sandu a promulgat legea care interzice folosirea simbolurilor de război şi panglica „Sf. Gheorghe”: Nu putem accepta simbolurile care sprijină invazia rusă în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu

Preşedintele Maia Sandu a anunţat marţi, 19 aprilie, că a promulgat legea care interzice folosirea simbolurilor de război - literele „Z” şi „V”, dar şi panglica „Sfântul Gheorghe”. Maia Sandu a precizat că aceste semne sunt folosite de armata rusă în Ucraina, motiv pentru care autorităţile de la Chişinău au decis să le interzică pentru a nu fi promovat războiul.

Maia Sandu i-a asigurat pe moldoveni „că vor putea în continuare să-i comemoreze pe eroii care au luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial”.

„Noi ţinem minte sacrificiul eroilor. Ştim cât de mare a fost preţul cu care a fost obţinută pacea atunci. Cel puţin 100.000 de oameni din Moldova şi-au pierdut viaţa pentru ca noi să trăm în Pace. De aceea, specularea Victoriei din 1945 pentru a promova astăzi o agresiune militară împotriva Ucrainei este o ofensă adusă memoriei părinţilor şi bunicilor noştri, care şi-au dat viaţa pentru ca noi să putem trăi în pace. Datoria noastră era să păstrăm această pace, dar, din păcate, nu am reuşit. Războiul din nou bate la uşile noastre. Războiul nu vine doar din afară, începe în noi, începe din intoleranţă şi neînţelegere, din resentiment şi ură. Războiul începe prin cuvinte grele aduse vecinului şi se termină cu bombardamente şi masacre. Iată de ce este important şi avem datoria să păstrăm buna înţelegere între oameni. De aceea, nu putem accepta folosirea simbolurilor care reprezintă sau sprijină invazia rusă în Ucraina. Simbolurile îşi schimbă sensul în funcţie de context, de realităţi”, a spus Maia Sandu într-un briefing de presă.

Potrivit IPN, printr-un proiect de modificare a Codului Contravenţional, în Republica Moldova au fost interzise simbolurile şi atributele care promovează acţiuni de agresiune militară, crime de război şi crime împotriva umanităţii. Printre acestea se numără şi panglica bicoloră negru-portocaliu, cunoscută ca şi panglica „Sfântului Gheorghe”, dar şi literele „Z”, „V” etc.  Persoanele care vor răspândi simbolurile interzise, inclusiv în mediul online, vor fi amendate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite