Litvinenco: Sunt analizate aspectele scoaterii în afara legii a Partidului Şor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sergiu Litvinenco
Sergiu Litvinenco

Mandatul noului primar de Bălţi, Nicolai Grigorişin, ales cu puţin peste 7 mii de voturi, este unul reprezentativ, întrucât noul edil a fost ales de către cetăţeni. Este replica ministrului Sergiu Litivinenco la rezultatele celui de-al doilea tur al alegerilor locale noi, organizate la Bălţi, notează IPN.

Potrivit ministrului Justiţiei, excluderea din cursă a candidatului Partidului Şor, pentru abateri financiare, va fi o lecţie pentru toţi concurenţii electorali să respecte legislaţia şi să-şi declare toate cheltuielile din campanie.

Deşi la turul doi al alegerilor locale noi din Bălţi, la urne s-au prezentat doar 10 209 de persoane sau 9,98% din numărul total al alegătorilor, ministrul Justiţiei spune că mandatul noului edil este unul reprezentativ.

„Este cu mult mai reprezentativ decât dacă primarul ar fi fost numit de altcineva, şi nu ales de cetăţeni. Finanţarea corectă, transparentă, legală, a partidelor este un element definitoriu al unor alegeri libere şi corecte. Nu poţi avea alegeri democratice atât timp cât un concurent se finanţează legal, declară toate cheltuielile şi se încadrează în limita plafonului stabilit şi ai un alt concurent care scuipă pe prevederile legale. Doar s-a pus în aplicare legea care sancţionează expres nedeclararea unor cheltuieli din campanie şi depăşirea plafonului stabilit de organul electoral central”, a spus Sergiu Litvinenco în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV Chişinău.

În acelaşi timp, ministrul spune că, deşi numele mai multor lideri ai Partidului Politic Şor se regăsesc în raportul Kroll, instanţa de judecată este cea care va avea ultimul cuvânt de spus în privinţa vinovăţiei sau nevinovăţiei lor. Sergiu Litvinenco spune că acum este analizată legislaţia internaţională pentru a vedea în ce măsură există premise de a scoate Partidul Şor în afara legii.

„Dacă ne referim la cei care figurează în tot felul de încălcări grosolane şi furturi masive din bugetul statului, organele de drept urmează să se pronunţe. Scoaterea partidului în afara legii este un lucru pe care îl analizăm cu cea mai mare atenţie, analizăm standardele internaţionale, când vom finaliza această analiză, vom informa opinia publică. Scoaterea în afara legii a unui partid nu este o chestiune simplă. Da, acest partid este unul recidivist în materie de încălcări financiare, dar întrebarea este dacă acest lucru poate duce la declararea neconstituţionalităţii partidului”, a spus Sergiu Litvinenco.

Conform datelor Comisiei Electorale Centrale (CEC), în turul doi al alegerilor locale noi pentru funcţia de primar al municipiului Bălţi a învins Nicolai Grigorişin, candidat independent, pentru care au votat 7148 (84,77%). Pentru contracandidatul său, Nicolae Chirilciuc, reprezentant al partidului „Patrioţii Moldovei”, au votat 1248 (15,23%) dintre alegători. Bătălia din turul doi s-a dat între candidatul plasat pe locul doi în primul tur şi cel plasat pe locul al 5-lea. S-a întâmplat după ce concurentul electoral Marina Tauber a fost exclusă din cursă, iar candidaţii de pe locurile 3 şi 4 s-au retras.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite