Liga Studenţilor din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi: Consiliul Judeţean Iaşi, păcălit să facă jocurile Partidului ŞOR la Orhei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele consiliului judeţean Iaşi, Costel Alexe, şi preşedintele raionului Orhei, Dinu Ţurcanu.
Preşedintele consiliului judeţean Iaşi, Costel Alexe, şi preşedintele raionului Orhei, Dinu Ţurcanu.

Consiliul Judeţean Iaşi a ajuns implicat în jocurile politice Republica Moldova prin aprobarea în şedinţa din 25 mai 2022 a unui acord de cooperare între Judeţul Iaşi şi Raionul Orhei din Republica Moldova, la propunerea lui Dinu Ţurcanu, preşedintele raionului Orhei, reprezentant al Partidului ŞOR, condus de deptuatul fugar Ilan Şor, consideră Liga Studenţilor din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

Liga Studenţilor (LS IAŞI) îi solicită preşedintelui CJ Iaşi, Costel Alexe, să nu semneze acordul de cooperare. 

Organizaţia consideră că membrii Consiliului Judeţean Iaşi au fost atraşi într-o cursă de către reprezentanţii ŞOR şi le solicită să revină asupra deciziei, adoptând o nouă hotărâre prin care să anuleze acordul de colaborare, pentru a nu periclita interesele strategice româneşti în Basarabia.

Potrivit Ligii Studenţilor, formaţiunea politică ŞOR „este cunoscută pentru retorica moldovenistă, pro-rusă şi anti-românească şi rolul său de partid-balama în Parlamentul de la Chişinău. ŞOR urmăreşte transformarea acordului de cooperare dintre judeţul Iaşi şi raionul Orhei într-un instrument de propagandă politică pentru a atrage resurse şi a-şi conserva şi chiar creşte scorul electoral la nivel local”. 

„În 2019, ŞOR a câştigat peste 52% din numărul de consilii locale în raionul Orhei, iar la anul, în 2023, urmează din nou alegeri locale. Pe lângă miza politică locală, partidul ŞOR urmăreşte cosmetizarea imaginii sale şi crearea unei aparenţe pro-româneşti şi pro-europene prin asocierea cu Consiliul Judeţean Iaşi”, susţine Liga.

Amintim că în cadrul şedinţei extraordinare a Consiliului Raional Orhei din R. Moldova, marţi, 7 iunie, a fost votat acordul de înfrăţire a raionului Orhei cu judeţul Iaşi.

Iniţiativa preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, de a semna un Acord de Înfrăţire dintre Judeţul Iaşi şi raionul Orhei deschide noi oportunităţi atât pentru comunitatea Judeţului Iaşi, cât şi a raionului Orhei. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite