Ion Dron propune reducerea pragului electoral pentru partidele politice de la 5% la 1%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avocatul Ion Dron FOTO IPN
Avocatul Ion Dron FOTO IPN

Partidul pentru Oameni, Natură şi Animale (PONA), condus de avocatul Ion Dron, vine cu un demers adresat preşedintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, în vederea iniţierii unui proiect de lege pentru modificarea Codului Electoral în senul reducerii pragului electoral pentru partidele politice de la 5 la 1% la alegerile parlamentare.

„Beneficii sunt multe. În primul rând, reducerea pragului electoral dă posibilitate mai multor partide să facă parte din viitorul Parlament. Mai multe partide însemnă că se măreşte numărul celor ale căror opţiuni electorale se regăsesc în Parlament. Jumătate din cei care sunt gata să meargă la vot nu o fac pentru că nu au o opţiune de alegere”, a declarat preşedintele PONA, Ion Dron, la o conferinţă de presă la IPN.
 
Potrivit PONA, pragul electoral de 5% în alegerile parlamentare pentru partidele politice nu-şi mai îndeplineşte funcţia de echilibru între stabilitatea politică din Parlament şi o reprezentare mai bună a dorinţelor electorale ale cetăţenilor. Ion Dron a adăugat că la demersul adresat Maiei Sandu, PONA a ataşat textul care poate servi ca proiect de lege, asumat de preşedinte, şi nota informativă. Membrii partidului încearcă astfel, dincolo de criticile de ordin politic, să vină cu o propunere care ar fi bună pentru întreaga clasă politică, dar şi pentru alegători.

Ion Dron precizează că 5% este pragul electoral maxim recomandat de Comisia de la Veneţia. „În Georgia, de exemplu, în urma unui consens politic, la o masă de dialog cu partenerii externi, atât puterea, cât şi opoziţia au convenit să coboare pragul electoral până la 1%. La sfârşitul anului 2020, şi Republica Kârgâză a redus pragul electoral pentru partidele politice, de la 7 la 3%. Cu alte cuvinte, Republica Moldova azi e un stat unicat, care rămâne în zona dictaturii acestui prag electoral”, a notat Ion Dron. Politicanul precizează că pragul electoral are două funcţii. Pe de o parte, e chemat să păstreze un Parlament suficient de agregat ca să poată fi formată o guvernare stabilă, iar pe de alta, să prejudicieze cât mai puţin libertatea de exprimare a voinţei cetăţeanului. În condiţiile în care nu mai este acest echilibru, pragul electoral nu îşi mai îndeplineşte funcţiile.

Ion Dron susţine că Republica Moldova este într-un cerc vicios care poate fi spart prin reducerea pragului electoral. O mai bună participare a cetăţeanului în viaţa politică ar fi şi ea stimulată de reducerea pragului electoral. „Venirea unor partide, reîmprospătarea spectrului existent azi în Parlament ar genera şi o deblocare a crizei politice în care suntem, cel puţin pe termen mediu. Până la urmă, s-ar produce reînnoirea Parlamentului şi a clasei politice, restabilirea încrederii în această instituţie”, a subliniat acesta.

Ion Dron a făcut apel şi către partidele extraparlamentare, să intre în dialog cu preşedintele ţării, sub orice formă, pentru a fi iniţiat acest proiect de lege. „Nu sunt convins ca Maia Sandu va accepta aceasta iniţiativă, dar sunt sigur ca va plăti politic dacă va ezita să facă acest pas. Până la urmă, demersul nostru nu vine în interesul partidelor extraparlamentare sau pentru a ne îngriji de viitorul politic al preşedintelui Republicii Moldova. Grupul nostru politic o face pentru cei care vin din urmă: în politică se vine pentru a da, nu pentru a lua”, a mai spus preşedintele PONA.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite