Igor Dodon: Opoziţia vrea să blocheze Guvernul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Igor Dodon susţine că „Sandu-Candu-Plaha-Şor” au boicotat ieri, 2 iulie, şedinţa Parlamentului, ca Guvernul să nu poată prezenta proiectele care prevăd 700 de lei pentru 660 de mii de pensionari, supliment la pensie, majorarea salariilor la medici, cu dublarea lor pe etape, alocarea suplimentară a 100 de mii de lei pentru fondul de subvenţionare a agricultorilor şi alte proiecte importante, transmite IPN.

Potrivit preşedintelui, dacă Guvernul nu prezintă aceste proiecte în plenul Parlamentului, această lege nu intră în vigoare, iar acest lucru este făcut intenţionat de către membrii opoziţiei cu scopul să blocheze Guvernul.

„Daca aceştia boicotează şi proiectele nu intră în vigoare, atunci trebuie să ne aşezăm împreună cu colegii de guvern, colegii din coaliţia de guvernare şi să luăm o decizie, dar fiecare cetăţean trebuie să ştie cine a blocat majorarea salariilor la medici, cine a blocat alocarea banilor la agricultori şi cine nu a permis ca pensionarii să obţină 700 de lei”, a spus Igor Dodon în cadrul unui nou episod al emisiunii „Preşedintele răspunde”.

În legătură cu asumarea răspunderii de către Guvern, Igor Dodon a precizat că, atunci când nu este în Parlament majoritate parlamentară, Constituţia presupune că Guvernul poate să-şi asume responsabilitate faţă de Parlament pentru unele proiecte importante. „Ceea ce Guvernul a şi făcut”, a adăugat şeful statului.

Nici vineri, 3 iulie, şedinţa Parlamentului nu s-a ţinut din cauza lipsei de cvorum, după ce în plen s-au prezentat doar deputaţii Partidului Socialiştilor şi cei ai Partidului Democrat. La începutul şedinţei, în sală erau doar 49 de deputaţi din cei 101. De la şedinţă lipseau deputaţii Ilan Şor, Ştefan Gaţcan, Vladimir Andronache, cei din Platforma Demnitate şi Adevăr, Partidul Acţiune şi Solidaritate, Grupul Pro Moldova şi cei din Partidul Şor.

În sala plenului a venit premierul Ion Chicu, care urma să prezinte proiectele pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea în faţa legislativului.

Precizăm că fracţiunea PAS şi a Platformei DA, care au boicotat şedinţa Parlamentului, şi-au motivat decizia prin faptul că nu sunt de acord cu asumarea răspunderii Guvernului în faţa Parlamentului şi insistă ca Guvernul Chicu să renunţe la această iniţiativă şi că proiectele respective de legi să treacă prin procedură Parlamentară.

Preşedintele fracţiunii parlamentare a PAS, Igor Grosu, a precizat că toată fracţiunea sa se află în Parlament şi este gata să discute pe marginea proiectelor de legi propuse de Guvern, însă doar dacă acestea vor trece prin „procedură normală şi legitimă”. „Nu vor participa la şedinţa de astăzi. Cerem respectuos să revenim la normalitate, să discutăm aceste proiecte de legi în comisii”, a spus Igor Grosu.

„Încercarea disperată a lui Igor Dodon de a deconecta Parlamentul de la procesele legitime, democratice în R. Moldova seamănă tot mai clar şi mai clar cu uzurparea puterii în stat. Parlamentul nu poate fi deconectat sub niciun pretext, că e COVID, că nu e COVID, că e urgenţă, că nu e urgenţă. În toată lumea”, a declarat Igor Grosu.

În plus, deputatul PAS a accentuat că vrea să se asigure că în proiectele propuse de Guvern „nu se ascunde iarăşi vreo schemă”.

Vicepreşedintele Parlamentului, deputatul Platformei DA Alexandru Slusari, a menţionat că fracţiunea sa nu va participa la o şedinţă „unde se face figuraţie lui Ion Chicu”. „Este o sfidare a spiritului parlamentarismului ceea ce se încearcă a realiza azi. Poziţia noastră rămâne neschimbată”, a afirmat Slusari.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite