Igor Dodon, după anularea acordului de împrumut cu Rusia: O hotărâre cinică, împotriva propriilor cetăţeni. Judecătorii au demonstrat că susţin clanuri politice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon presedinte.md

Igor Dodon a afirmat că decizia Curţii Constituţionale de a suspenda suportul financiar pe care Republica Moldova urma să-l primească din Federaţia Rusă „este o lovitură dură aplicată milioanelor de moldoveni care aşteptau ajutor din aceşti bani”. Preşedintele susţine că decizia este „politizată”, iar Înalta Curte se transformă „într-un instrument de luptă politică”.

„Partidele de opoziţie împreună cu cele oligarhice care au contestat acest suport financiar la CC, au obţinut astăzi o Hotărâre cinică, împotriva propriilor cetăţeni, în încercarea lor de a-i lăsa fără bani, de a nu permite statului să-i ajute”, a scris Igor Dodon pe Facebook.

Potrivit lui, „această decizie politizată afectează în mod direct salariaţii, pensionarii, sistemul medical, mediul de afaceri, întreaga economie, care avea acum nevoie de resurse financiare pentru a ieşi din criza în care se află după această lungă perioadă de pandemie”. 

„Banii suspendaţi astăzi de CC trebuiau deja să fie în economie, să ajungă la oameni. Este îngrijorător să constatăm că judecătorii CC care au susţinut anularea sprijinului financiar din Federaţia Rusă au demonstrat că susţin interese clanurilor politice, nu interesele şi nevoile cetăţenilor”, a spus Dodon.

Preşedintele susţine că „avem acum un semnal foarte clar şi dovada că scopul schimbărilor recente din această instituţie a fost politizarea instituţiei fundamentale a statului şi transformarea ei într-un instrument de luptă politică”. 

„Constatăm o posibilă revenire la metodele prin care CC activa înainte de iunie 2019, când instituţia se afla în captivitatea unor grupări politice şi oligarhice, iar astăzi cei care îşi manifestă influenţa asupra instituţiei sunt inclusiv o parte din cei care o ţineau în captivitate atunci, foştii deputaţi PDM. Semnalez şi precedentul extrem de periculos pe care Curtea Constituţională l-a creat astăzi pentru acordurile internaţionale pe care Republica Moldova le-a semnat sau le va semna, inclusiv acorduri politice, iar după această decizie este foarte posibil ca puţini să fie cei care vor mai dori să aibă relaţii contractuale cu ţara noastră în condiţiile în care însăşi instituţia fundamentală a statului acţionează sub influenţa unor politicieni. Cei care au iniţiat acesta procedura la CC si i-au lăsat pe moldoveni fără bani urmează să răspundă în faţa cetăţenilor, mă refer aici la gruparea de politicieni, partide şi interese conduse de Maia Sandu, Ilan Şor, Andrei Năstase şi Adrian Candu”, a menţionat şeful statului.

El a dat asigurări că „în aceste circumstanţe îngrijorătoare pentru securitatea economică a ţării, în faţa unei lovituri politice grave aplicate de Curtea Constituţională”, guvernarea va face tot posibilul „pentru a identifica soluţii de sprijin pentru cetăţeni şi pentru a menţine stabilitatea şi funcţionarea deplină a statului”. 

„Împreună cu Guvernul şi colegii din Parlament vom veni in scurt timp cu decizii prin care să depăşim criza provocată de grupările politice iresponsabile din opoziţie. Oamenii nu trebuie să sufere de pe urma intrigilor unor politicieni, de aceea, vom face tot ce este necesar ca sprijinul financiar din Federaţia Rusă, blocat astăzi prin decizie politizată de Curtea Constituţională, să poată ajunge la cei care au nevoie mai mult ca oricând de ajutor”, a încheiat Igor Dodon.

Curtea Constituţională (CCM) a declarat neconstituţional   acordul între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Federaţiei Ruse privind acordarea unui împrumut financiar de stat, în sumă de 200 milioane de euro, pentru Guvernul de la Chişinău.

Lidera PAS, Maia Sandu, a declarat că Înalta Curte „le-a dat dur peste obraz guvernanţilor actuali, din nou, de această dată declarând acordul privind împrumutul rusesc neconstituţional”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite