Igor Dodon: Anul 2018 trebuie să fie anul definitivării soluţiei politice în problema transnistreană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO president.gospmr.ru
FOTO president.gospmr.ru

Anul 2018 trebuie să fie anul în care va detaliată varianta finală a soluţiei politice în problema transnistreană. Declaraţia a fost făcută de şeful statului, Igor Dodon, care contează pe un compromis în acest sens pe platforma Preşedinţie – Parlament – Guvern, transmite IPN.

„Noi, în cadrul Preşedinţiei, am elaborat un astfel de document, cu etape concrete, cum vedem acest proces pe perioada următorilor ani. Şi suntem gata de compromisuri la acest subiect”, a spus şeful statului marţi, 12 decembrie, la conferinţa de bilanţ al activităţii sale de un an în funcţia de preşedinte.

Potrivit lui Igor Dodon, dacă Moldova nu va avea relaţii bune şi cu Rusia, şi cu Uniunea Europeană şi cu SUA, niciodată nu va putea rezolva problema transnistreană, lucru care trebuie să-l înţeleagă şi actuala guvernare. Iar deschiderea oficiului NATO la Chişinău se înscrie în seria impedimentelor suplimentare în soluţionarea diferendului transnistrean, a spus şeful statului.  

„Eu cred că cei care iniţiază aceste acţiuni înţeleg foarte bine aceste lucruri, care se fac din interesele limitate ale unui partid şi nu au nimic în comun cu interesele naţionale”, a menţionat preşedintele.

Rugat să comenteze declaraţia liderului transnistrean Vadim Krasnoselski, care l-a acuzat pe Igor Dodon că nu cunoaşte istoria şi că şi-a schimbat de mai multe ori poziţia privind statutul Transnistriei, numind-o ba federaţie, ba regiune autonomă cu statut special, apoi iarăşi federaţie, şeful statului a spus că niciodată nu şi-a schimbat poziţia. 

„Am spus că nu contează cum se va numi, cu statut special sau federaţie. Va fi un consens politic. Este foarte important ce va fi în interior, reglarea politică a acestei probleme. Dacă colegii de pe malul stâng vor fi de acord, va fi foarte bine. Ei deja au făcut primii paşi, precum apostilarea diplomelor studenţilor. Prin aceasta recunosc că sunt parte a Moldovei”, a subliniat Igor Dodon.

În contextul acţiunilor menite să rezolve conflictul transnistrean, Igor Dodon a menţionat că de la începutul acestui an a avut două întrevederi cu liderul de la Tiraspol, după opt ani de pauză. 

Preşedintele a organizat diferite întâlniri cu deputaţii de diferite niveluri din partea stângă a Nistrului, în cadrul cărora a propus abordarea problemelor curente cu care se confruntă cetăţenii de pe ambele maluri. În premieră penrtru cei din regiunea transnistreană, au fost deschise oficii ale preşedintelui republicii Moldova la Rezina, Varniţa şi Coşniţa, unde consilierii şefului statului primesc în audienţă cetăţenii din regiune.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite