Igor Boţan: Pentru coaliţia pro-europeană ceea ce s-a întâmplat la Comrat nu este atât de rău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul Asociaţiei pentru democraţie participativă ADEPT Igor Boţan susţine într-un interviu pentru Europa Liberă că participarea la referendumul de duminică din Găgăuzia a fost eminamente o acţiune politică, dar constată că efectele ar putea fi chiar benefice guvernării de la Chişinău

Analistul afirmă că găgăuzii, votând pentru statutul de independenţă amânată, de fapt, pun stavilă pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Euroasiatică.

„Referendumul găgăuz deopotrivă ţine Republica Moldova în afara Uniunii Europene şi în afara Uniunii Euroasiatice. Aceasta trebuie să fie clar din rezultatele acestui referendum. Şi este vorba despre un joc. Mai mult decât atât, autorităţile de la Chişinău, către care se vor adresa liderii găgăuzi cu rezultatele referendumurilor, pot spune: „Foarte bine. Dar să nu uitaţi că pe data de 3 noiembrie (2013 n.r.), la un singur miting de susţinere a vectorului european, au participat aproximativ de două ori mai mulţi cetăţeni decât la referendumul pe care l-aţi organizat voi la Comrat”, a menţionat Igor Boţan în interviul pentru Europa Liberă.

În opinia directorului ADEPT în urma referendumului relaţiile dintre Chişinău şi Comrat s-au tensionat, iar mai departe lucrurile doar se vor complica.

„Interesul politic al liderilor de la Comrat a fost atins, Mihail Formuzal şi partidul domniei sale a devenit unul din polurile de atracţie, alături de Partidul Comuniştilor, în promovarea vectorului euroasiatic. Autorităţile de la Chişinău au posibilitatea în cele opt luni, cât au rămas până la începerea campaniei electorale, să demonstreze că chiar au anumite succese. Este vorba despre semnarea acordurilor (de Asociere şi de Liber Schimbn.r.), este vorba despre liberalizarea regimului de vize, este vorba de un şir de proiecte de infrastructură care pot fi încă realizate. Adică pentru Chişinău, mai degrabă, aş zice pentru coaliţia pro-europeană ceea ce s-a întâmplat la Comrat nu este atât de rău pentru că introduce o anumită dispersie în voturile Partidului Comuniştilor“, constată Igor Boţan

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite