Igor Boţan: Asumarea răspunderii de către ex-directorul SIS în cazul expulzării profesorilor turci denotă că nu este independent

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Botan foto Constantin Grigorita

Faptul că fostul director al Serviciului de Informaţii şi Securitate Vasile Botnari şi-a asumat toată răspunderea pentru expulzarea profesorilor turci, îl caracterizează ca pe un om care nu este independent. De această părere este expertul Igor Boţan, care menţionează că Botnari şi-a asumat toată răspunderea, pentru că fie îi este frică, fie are un sentiment de gratitudine pentru cel care i-a făcut cândva anumite favoruri.

Declaraţiile au fost făcute la dezbaterile publice: „Doi ani de la expulzarea profesorilor turci: lecţii învăţate, lecţii de învăţat”, organizate de Agenţia de presă IPN.

Igor Boţan, expertul permanent al proiectului, a declarat că sentinţa judecatei în acest dosar a fost un fel de „deal” (n.r. din engleză afacere), „care este greţos şi care arată că au trecut doi ani, dar nu s-a schimbat nimic. Ba dimpotrivă, lucrurile au devenit mai proaste”. „Lucrurile au fost aranjate şi este clar de la sine, inclusiv cine sunt beneficiarii acestor aranjamente. Se vede şi atitudinea faţă de familiile profesorilor expulzaţi. Până în prezent aceşti oameni se confruntă cu probleme”, subliniază Igor Boţan.

Potrivit lui, pe scena politică, unii politicieni îşi reclamă activitatea în funcţii înalte în stat, povestind câte întâlniri au avut şi câte lucruri, care nu ţin de competenţele lor, au reuşit să facă: „Dar lucruri care sunt prevăzute în mod expres în legea supremă şi ţin de competenţa lor, nici nu au pomenit de ele”.

În opinia sa, expulzarea cetăţenilor turci, care este o tragedie, a marcat societatea pentru mult timp şi „arată de fapt cine suntem ca societate, ca stat”. Potrivit expertului, actualmente, societatea stagnează în situaţia în care instituţiile statului, aflate în captivitate, s-au conformat perfect pentru a comite această crimă împotriva profesorilor turci. „Şi procesul de judecată al şefului SIS a fost secretizat, pentru că, în ţară nimic practic nu s-a schimbat”. „Problema este mult mai profundă, pentru că aceşti oameni pur şi simplu au fost tranzacţionaţi”, a opinat Igor Boţan.

Potrivit lui, cazul are explicaţii în situaţia în care o persoană s-a autoproclamat coordonatorul guvernării, care, „deşi nu deţinea niciun post, toţi mergeau la ei la pocloane şi el a fost primit şi de preşedintele turc”. „Care este interesul unui lider regional să se întâlnească cu un oarecare autodeclarat aici în Republica Moldova coordonator al guvernării?”, se întreabă expertul.

Dezbaterile publice „Doi ani de la expulzarea profesorilor turci: lecţii învăţate, lecţii de învăţat”, sunt ediţia a 150-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundaţia germană Hanns Seidel.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite