Igor Boţan: Şansele numirii unui nou Guvern sunt mici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Botan foto Constantin Grigorita

Expertul Igor Boţan susţine că demiterea actualului Guvern este posibilă teoretic, dar nu şi practic. La fel, şi şansele numirii unui nou cabinet de miniştri, până la alegeri, sunt infinit de mici. Şi aceasta pentru că şeful statului, după cum a şi declarat public, va crea blocaje în desemnarea unui nou premier, pe care l-ar putea înainta o eventuală nouă majoritate parlamentară.

Declaraţiile au fost făcute în cadrul dezbaterilor publice „Alegeri parlamentare anticipate şi/sau schimbarea Guvernului: probabilitate, riscuri, beneficii”, organizate de Agenţia de presă IPN.

Igor Boţan, expertul permanent al proiectului, a declarat că, teoretic, există posibilitatea de a demite actualul Guvern, în cazul în care ar exista o majoritate parlamentară care să voteze o moţiune de cenzură. „Însă şeful statului a spus în public că într-un asemenea caz, nu vaa admite acest lucru şi va crea blocaje. Şi şeful statului a dat de înţeles că va proceda, aşa cum a făcut-o anterior de câteva ori – pur şi simplu nu va semna decretul de numire a candidatului pentru funcţia de premier. Astfel, va determina să se recurgă „la demisia domniei sale pentru cinci minute”. Iar aceasta va fi o ruşine pentru o nouă majoritate, ca să accepte procedurile legate de vacanţa funcţiei, practicate anterior”, a spus el.

Potrivit expertului, chiar dacă se va merge pe această cale, persistă riscul unui alt blocaj – preşedintele Parlamentului, în calitate de preşedinte interimar, nu va dori să semneze acest decret de numire a unui nou premier. „Şi în acest caz, nu mai există timp şi nici forţe, căci pentru ca să scoţi din funcţie preşedintele Parlamentului sunt necesare două treimi din deputaţi. Este absurd de vorbit şi despre un eventual impeachment în condiţiile în care până la alegerile prezidenţiale a mai rămas jumătate de an”, a afirmat Igor Boţan.

Expertul admite că, în principiu, s-ar putea aduna o nouă majoritate parlamentară care are sorţi într-un singur caz: „Societatea va înţelege o coaliţie ad-hoc între Blocul ACUM, Grupul parlamentar Pro-Moldova şi Partidul Şor, în anumite condiţii. Şi anume în cazul care s-a înfăptuit ceea ce afirmă liderul Pro Moldova, Andrian Candu şi dacă reuşeşte să pună pe masă adevărate dovezi că şeful statului este corupt. Şi atunci societatea, precum şi partenerii de dezvoltare, ar accepta această coaliţie pentru a înlătura şeful statului”.

Expertul s-a referit şi la riscurile în cazul în care o eventuală moţiune de cenzură ar putea fi votată în Parlament. Potrivit lui, cel mai mare risc ar fi faptul că în situaţie de pandemie, urmată de o criză economică, Guvernul va fi unul demisionar, cu puţine împuterniciri. „Nu mai poate lărgi cadrul legal pentru a face faţă unor noi provocări şi aşa mai departe. Va avea împuternicirile unui Guvern, dar în cadrul legal care este încremenit în momentul actual. De asta şi subliniez, dacă vorbim de pandemie, dacă vorbim de criză provocată de secetă, este de nedorit ca Guvernul să fie limitat în împuterniciri”, a notat Igor Boţan.

https://www.ipn.md/ro/igor-botan-sansele-numirii-unui-nou-guvern-sunt-infinit-8004_1073554.html

 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite