Frank-Walter Steinmeier, la Chişinău: Germania se percepe ca partener şi avocat al Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Frank-Walter Steinmeier

După întrevederea de acum patru luni, în Germania, şefa statului, Maia Sandu s-a întâlnit şi la Chişinău cu Frank-Walter Steinmeier, preşedintele acestei ţări. Frecvenţa întrevederilor este o dovadă atât a importanţei pe care Repulica Moldova o atribuie relaţiei cu Republica Federală a Germaniei, cât şi a sprijinului pe care Germania îl acordă unei ţări din Parteneriatul Estic, transmite IPN.

 „Schimbul de vizite este un semnal puternic pentru valorificarea potenţialului existent de cooperare”, s-a afirmat în cadrul briefingului comun al celor doi preşedinţi, după întrevederea pe care au avut-o.

În luarea sa de cuvânt, Maia Sandu a menţionat sprijinul politic şi economic pe care Germania îl acordă Republicii Moldova. Şefa statului a pledat pentru continuarea proiectelor, programelor de asistenţă şi acţiunilor pe care le derulează Germania în Republica Moldova, relevând că valoarea lor în ultimele două decenii se ridică la 290 de milioane de euro.

Vorbind despre preocupările actualei puteri, Maia Sandu a menţionat agenda de reforme, în primul rând în justiţie, combaterea corupţiei, buna guvernare, accentuând că interesul Germaniei pentru consolidarea securităţii în regiunea Mării Negre este confluent voinţei Republicii Moldova. „O vecinătate paşnică şi stabilă este o precondiţie pentru dezvoltarea Republicii Moldova. Totodată, liniştea în regiunea Mării Negre este importantă şi pentru UE, care îşi doreşte stabilitate şi pace la frontieră, păstrarea unui dialog activ şi constructiv cu statele din Parteneriatul Estic”, a spus şefa statului.

În altă ordine de idei, Maia Sandu a anunţat că, începând cu anul viitor, cetăţenii moldoveni vor avea posibilitate să se angajeze sezonier în Germania în condiţiile unor garanţii sociale. Se prevede recunoaşterea permiselor moldoveneşti în Germania, iar la omologarea acestora nu se va mai cere susţinerea părţii teoretice a examenului.

În cuvântul de răspuns, Frank-Walter Steinmeier a făcut referinţă la prima sa vizită la Chişinău, în calitate de ministru de externe. „Constat un nou început, un elan şi o dinamică pe care Germania doreşte să le sprijine. UE are nevoie de o vecinătate estică stabilă şi prosperă, iar reformele din Moldova sunt, probabil, exemplul cel mai curajos din întreaga regiune. Noi ne percepem ca parteneri şi avocat al acestei regiuni”, a spus preşedintele Germaniei.

Referindu-se la delegaţia oamenilor de afaceri care-l însoţeşte, Frank-Walter Steinmeier a menţionat circa 9 mii de locuri de muncă deja au fost create în Republica Moldova. În perspectivă, urmează să se discute, în noiembrie, proiecte privind gestionarea deşeurilor, aprovizionarea cu apă potabilă. „Am adus cu mine un mic pachet în valoare de circa 10 mln de euro prin care vom pune la dispoziţie şi (servicii de) expertiză. Acestea se referă la dezvoltarea reformelor din sectorului public, asigurarea securităţii energetice, la sistemul de sănătate, la cooperările de nivel regional”, a comunicat oficialul german.

Răspunzând la o întrebare a jurnaliştilor, şeful statului german a negat că Belgia, Germania şi Italia ar fi pe cale să propună sistarea regimului de liberă circulaţie a cetăţenilor moldoveni în UE şi reintroducerea regimului de vize, pe motivul numărului mare de solicitanţi de azil politic din ţară. „Am citit cu surprindere acest mesaj. M-am informat şi am aflat că nu este o ştire adevărată, este un fake news”, a declarat Frank-Walter Steinmeier.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite