Fostul premier al Republicii Moldova Vlad Filat: „Situaţia din Crimeea nu se va repeta şi în regiunea transnistreană“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Filat, fostul premier al Republicii Moldova FOTO: Adevărul
Vlad Filat, fostul premier al Republicii Moldova FOTO: Adevărul

Vlad Filat, fostul premier al Republicii Moldova spune că toate acţiunile care au avut loc în Ucraina, inclusiv în Crimeea, nu au fost întâmplătoare, acestea au fost foarte bine structurate şi monitorizate.Liderul PLDM însă crede că ceea ce s-a întâmplat în Crimeea, alipirea la Federaţia Rusă, nu se poate repeta şi în regiunea transnistreană.

„În secolul XXI, nu cel mai puternic trebuie să decidă cum să procedeze în cazul unor ţări independente, suverane şi să anexeze teritorii de la state vecine. A fost o sfidare foarte clară. Suntem martorii unui precedent foarte periculos. Sunt sigur că comunitatea internaţională nu va lăsa ca acest lucru să treacă fără consecinţe, pentru că poate perpetua. Ucraina trebuie să-şi recapete acest teritoriu”, a spus Vlad Filat la emisiunea „Moldova în Direct” de la Moldova 1.

Ex-premierul a spus că situaţia din Ucraina are efecte locale,regionale, dar şi globale. „Acest conflcit vizează şi situaţia din regiunea transnistreană: şi Rusia, şi Ucraina fac parte din formatul 5+2. Sper foart emult că după acest spectacol şi demonstraţie de muşchi, lucrurile să revină la normalitate”, a subliniat Vlad Filat.

Liderul PLDM a mai reiterat că Moldova nu trebuie să fie conjuncturală, ci corectă, nu doar în discuţii, dar şi la nivel de acţinui. „Trebuie să fim calmi, să ne organizăm activităţile în aşa fel încât să prevenim acţiunile nedorite şi să avem reacţii promte într-o situaţie sau alta. Cred că nu se va ajunge până acolo. Aş dori să văd care este motivul. Admit că pot să fi depăşite limite, dar nu se va ajunge până într-acolo”, a spus Vlad Filat.

Referindu-se la reglementarea conflictului transnistrean, Vlad Filat a spus că în trei ani nu s-au făcut suficiente lucruri, însă au fost reluate negocierile după o pauză de şase ani de zile. „Mai bine să negociezi, decât să ai relaţiile îngheţate. Noi de unii singuri nu avem cum să rezolvăm această problemă. Am reuşit să internaţionalizăm acest proces de informare în detalii asupra situaţiei din stânga Nistrului, avem implicaţii în acest proces”, a menţionat liderul PLDM.

Potrivit IPN, fostul premier a spus că Chişinăul trebuie să continue dialogul în procesul de negocieri şi să se treacă cât mai repede la deschiderea „coşului trei” de probleme, care prevede statutul regiunii transnistrene în cadrul Republicii Moldova.

Întrebat, ce va face Chişinăul dacă la 1 septembrie şcolile cu predare în grafia latină din stânga Nistrului nu se vor deschide, Vlad Filat s pus că procesul de negocieri este unul permanent şi deşi nu există o soluţie în acest sens, există speranţa că şcolile vor continua să activeze.

Preşedintele Rusiei Vladimir Putin a semnat marţi documentul care prevede alipirea peninsulei Crimeea din cadrul Ucrainei la Federaţia Rusă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite