Dumitru Alaiba va sesiza Procuratura: Andrei Neguţa a comis o gravă depăşire de atribuţii când a semnat acordul de împrumut cu Federaţia Rusă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dumitru Alaiba curentul.md

Deputatul PAS Dumitru Alaiba consideră că ambasadorul R. Moldova la Moscova, Andrei Neguţa, şi-a depăşit atribuţiile de serviciu când a semnat acordul de împrumut, în sumă de 200 milioane de euro, pe care Federaţia Rusă îl va oferi Guvernului de la Chişinău. În acest sent, parlamentarul a anunţat că va sesiza Procuratura Generală.

„Nu poate orice ambasador, ministru, sau secretar de stat, să umble prin lume şi să semneze orice îi trăsneşte prin cap din numele Republicii Moldova. Pentru asta trebuie să aibă împuternicirile de rigoare. Un act guvernamental (sau decret prezidenţial) prin care persoana este expres împuternicită să semneze un act internaţional stipulat expres în Hotărârea de Guvern. Nici guvernul, nici preşedintele, nu l-a împuternicit pe Neguţă să reprezinte Moldova la semnarea Acordului de împrumut. Nu există aşa act publicat”, a scris Dumitru Alaiba pe pagina sa de Facebook.

Potrivit lui, Legea nr. 761 din 27 decembrie 2001 cu privire la serviciul diplomatic nu oferă atribuţii extinse şefului misiunii diplomatice. 

„Ambasadorii pot aproba textele acordurilor, dar nu pot încheia acorduri internaţionale care să fie ulterior adoptate de guvern şi ratificate de parlament, ceea ce se întâmplă acum. Nu fără împuternicirile legale. Totodată, art. 9 alin.(1) din Legea nr. 595 din 24.09.1999 privind tratatele internaţionale ale Republicii Moldova, prevede expres că: „Deplinele puteri se acordă prin decret al Preşedintelui Republicii Moldova sau prin hotărîre a Guvernului Republicii Moldova şi se certifică de către Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova” Ambasadorii au dreptul să adopte textele acordurilor. Neguţă a încheiat un tratat internaţional care se vrea adoptat de guvern şi ratificat de parlament”, a mai spus Alaiba.

Igor Dodon a anunţat, vineri seara, că ambasadorul Republicii Moldova în Federaţia Rusă, Andrei Neguţa, a semnat împreună cu conducerea ministerului de Finanţe rus, Acordul de creditare cu Republica Moldova, care prevede acordarea primei tranşe de împrumut în valoare de 200 milioane de euro.

„Este primul suport financiar concret oferit din exterior ţării noastre în această perioadă de criză, iar banii vor fi transferaţi în bugetul de stat al Moldovei pentru necesităţile ţării, inclusiv la finanţarea unor proiecte de infrastructură. Aduc sincere mulţumiri partenerilor ruşi şi personal Preşedintelui Federaţiei Ruse, dlui Vladimir Putin, pentru susţinerea acordată Republicii Moldova în condiţii de stringentă necesitate”, a scris Igor Dodon pe Facebook.

Pe 19 martie curent, Igor Dodon a declarat că Federaţia Rusă a reconfirmat că va oferi Republicii Moldova împrumutul promis, în sumă de 200 milioane de dolari, pentru reabilitarea drumurilor, în pofida deprecierii semnificative a rublei ruseşti, dar şi a crizei mondiale provocate de răspândirea coronavirusului.

Amintim că, la iniţiativa lui Igor Dodon, în decembrie 2019, Guvernul Republicii Moldova a iniţiat negocierile cu Federaţia Rusă privind contractarea unui împrumut de 500 milioane de dolari. Prima tranşă, în sumă de 200 milioane de dolari, urmează să ajungă la Chişinău la începutul lunii aprilie. Dobânda anuală va fi în jur de 2%, după cum anunţă Ministerul Economiei, iar Moldova s-a angajat să restituie împrumutul în termen de 10 ani.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite