Domnica Manole: Judecătorii au câştigat salarii, dar au pierdut independenţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Cazul meu este unul politic şi a fost apreciat politic de către toată comunitatea internaţională”, susţine Domnica Manole, magistrata Curţii de Apel Chişinău care a fost eliberată din funcţie. Fosta judecătoare a declarat într-un interviu pentru Radio Europa Liberă că este vorba despre planuri concertate în privinţa sa între Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), forţele politice şi Serviciul de Informaţii şi Securitate.

Domnica Manole a mai spus că relaţia între justiţie şi politic este cu foarte multe pârghii de influenţă asupra judecătorilor, transmite IPN.

Domnica Manole, care în luna aprilie a anului trecut, a emis o hotărâre ce obliga Comisia Electorală Centrală desfăşoare referendumul constituţional iniţiat de către Platforma „DA”, spune că a pronunţat hotărârea în conformitate cu legea ş cu intima sa convingere. În opinia sa, pentru cei care se află la cârma puterii în Republica Moldova, a fost un act care i-a revoltat: de ce un judecător a îndrăznit să pronunţe o hotărâre în asemenea caz?.

Fosta magistrată spune că, începând cu anul 2009, în sistem au început schimbări pozitive în sensul de stabilire prin lege a garanţiilor de independenţă. Potrivit ei, asta a durat până în 2012, însă ulterior printr-un şir de modificări legislative, garanţiile de independenţă a judecătorului au fost diminuate. „Până în 2012, noi aveam acces la justiţie ca şi orice cetăţean al Republicii Moldova. Era Curtea de Apel care examina atât pe fond, cât şi în drept, era Curtea Supremă, un complet din cinci judecători care, la fel, examina pe fond şi în drept. Acum examinează un complet din nouă judecători ai Curţii Supreme de Justiţie doar pe aspecte de procedură”, a notat ex-judecătoarea.

Domnica Manole a mai spus că în 2013 a fost modificat un alt articol care prevede acordul la pornirea urmării penale. Astfel, dacă până atunci sesizarea procurorului general era examinata în CSM şi sub aspect de veridicitate, calitate a materialelor prezentate de procuror care confirmă bănuiala rezonabilă de comitere a unei infracţiuni de către judecător, prin articolul modificat rolul CSM, ca garant al independenţei puterii judecătoreşti a fost limitat doar la unul formal.

„Atunci când s-au făcut aceste modificări, a fost făcut, să-i spunem aşa, un compromis între judecători şi putere. S-au dat salarii, dar, în acelaşi timp, s-au diminuat garanţiile de independenţă. Judecătorii, bucuroşi de faptul că vor avea salarii mai mari, într-un fel, au acceptat tacit aceste modificări ale legislaţiei. Acum, în urma acestor modificări, o să vedeţi că din anul 2014 până în anul 2016, noi avem, probabil că prima dată în istoria jurisprudenţei Republicii Moldova, cele mai multe dosare în privinţa judecătorilor, undeva 39-40 de dosare penale”, a declarat Domnica Manole.

Fosta magistrată a mai spus că independenţa în justiţie este o valoare, ea trebuie apărată şi ea trebuie apărată nu doar de judecători, dar de întreaga societate: de preşedintele ţării, de deputaţii ţării etc.

La începutul lunii iulie, în baza avizelor Serviciului de Informaţii şi Securitate, CSM a declarat-o pe judecătoarea Domnica Manole incompatibilă cu funcţia de magistrat. CSM a propus şefului statului să o elibereze din funcţie, iar ulterior un decret prezidenţial în acest sens a fost semnat. Magistrata a apreciat această decizie ca fiind o comandă politică, o decizie ilegală, cu depăşirea flagrantă a tuturor prevederilor legale.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite