Dodon: Probabilitatea căderii Guvernului este de 90%. Socialiştii nu vor accepta asumarea de răspundere a Executivului privind Legea Procuraturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon

Preşedintele Igor Dodon spune că este categoric împotriva unor alegeri parlamentare anticipate. În caz că va cădea în următoarele zile Guvernul Sandu, şeful statului ar prefera ca în locul lui să fie numit un alt Guvern, preferabil format de socialişti, susţinut de actuala majoritate parlamentară, transmite IPN.

 Declaraţiile au fost făcute în contextul în care Igor Dodon spune că probabilitatea căderii actualului Guvern este de 90% şi că socialiştii nu vor accepta asumarea de răspundere a executivului privind Legea Procuraturii, care prevede că Maia Sandu va propune Consiliului Superior al Procurorilor candidaţii pentru funcţia de procuror general.

„Dacă luni sau marţi cade Guvernul, eu în aceeaşi zi o să încep discuţiile cu fracţiunile parlamentare pentru a vedea dacă se formează majoritate parlamentară. Pot să vă spun de pe acum că socialiştii nu vor face niciun fel de majoritate parlamentară cu nimeni, în afară de blocul ACUM”, a declarat preşedintele statului la emisiunea „Puterea a patra” de la N4.

Igor Dodon este de părere că pasul făcut de Maia Sandu privind asumarea răspunderii este o greşeală şi timpul va arăta acest lucru. „Blocul ACUM ar putea merge cu Partidul Democrat, dar atunci eu nu voi accepta candidatura la funcţia de prim-ministru pe care ar înainta-o şi mergem la anticipate”, a menţionat şeful statului. Igor Dodon spune că oricare va fi situaţia, va găsi o soluţie pentru a o gestiona.

Preşedintele susţine că procedura propusă de Maia Sandu de numire a unui procuror general contravine normelor constituţionale şi acordului care a fost semnat între partenerii de coaliţie. „Guvernul vine în Parlament să citească proiectul asumării angajamentului, care durează 5-7 minute, fără întrebări, fără dezbateri, fără luări de cuvânt, după care, dacă există moţiune de cenzură, se depune şi cu asta tot”, spune Igor Dodon. Potrivit lui, socialiştii au pregătit un proiect de moţiune în acest sens şi dacă Maia Sandu nu îşi va retrage până astăzi la ora 15.00 iniţiativa, atunci probabilitatea căderii Guvernului este foarte mare.

Dacă la şedinţa Parlamentului de astăzi, după ce Maia Sandu va prezenta iniţiativa de asumare a răspunderii, nimeni nu va fi împotrivă, proiectul se consideră intrat în vigoare şi urmează să fie aplicat. Dacă există obiecţii asupra proiectului, se înaintează moţiune de cenzură faţă de Guvern şi aceasta urmează să fie discutată în legislativ timp de trei zile şi deputaţii să îşi exprime votul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite