Dmitri Rogozin ar putea aduce un nou plan pentru federalizarea Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dmitri Rogozin Foto: Reuters
Dmitri Rogozin Foto: Reuters

Reprezentantul preşedintelui rus pentru regiunea transnistreană, vicepremierul Dmitri Rogozin, ar putea aduce vineri la Chişinău un nou plan de federalizare a Republicii Moldova, scrie portalul epresa.md, făcând trimitere la surse diplomatice de la Moscova.

Potrivit epresa.md, „planul Rogozin" va lua prin surprindere Chişinăul, nu şi Tiraspolul, cu care documentul ar fi fost deja discutat. Propunerile ar fi în linii mari similare cu Memorandumul Kozak, respins de Chişinău în 2006, şi prevăd un statut special pentru Transnistria în cadrul Moldovei integre şi neutre.

Prin urmare, statul reîntregit ar avea un Parlament cu o singură cameră, din care vor face parte 20% de reprezentanţi din stânga Nistrului. În plus, Tiraspolul ar putea obţine şi o funcţie de vicepremier în Guvernul de la Chişinău. În Transnistria va va circula leul moldovenesc, iar pentru o perioadă de tranziţie în paralel va fi utilizată şi rubla transnsitreană. Armata va fi una comună, însă documentul prevede că Moldova se angajează să-şi păstreze statutul de neutralitate.

Chișinăul, nepregătit să facă față șantajului lui Rogozin

Leancă despre vizita lui Rogozin: „Sper că are alt obiectiv"

Aceeaşi sursă afirmă că înrăutăţirea relaţiilor dintre cele două maluri ale Nistrului ar face parte din şantajul Moscovei. Chişinăul va trebui să aleagă între tensionarea situaţiei şi propunerile „generoase" ale lui Rogozin.

Oficialii de la Chişinău nu au comentat, deocamdată, aceste informaţii. Zvonuri privind apariţia unui astfel de plan de reglementare a conflictului transnistrean au fost vehiculate şi înainte de sosirea cancelarului german Angela Merkel în Republica Moldova, însă acestea nu s-au confirmat. În presă chiar a apărut un document prezentat drept un nou plan de soluţionare, însă toate părţile au declarat că este vorba de un fals.

Pact ruso-german pentru federalizarea Republicii Moldova, obstacol pentru unirea cu România

Făcătură sau plan de federalizare?

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite