Deputaţii PSRM-PDM cer detalii de la Guvern cu privire la creditul de 200 milioane euro din Federaţia Rusă

Deputaţii PSRM-PDM cer detalii de la Guvern cu privire la creditul de 200 milioane euro din Federaţia Rusă

Majoritatea parlamentară PSRM-PDM a solicitat Ministerului Justiţiei şi Ministerului Finanţelor mai multe detalii privind condiţiile de creditare în cadrul acordului cu Federaţia Rusă. Anunţul a fost făcut printr-un comunicat de presă emis de PDM.

Deputaţii fracţiunilor PDM şi PSRM au solicitat Ministerului Justiţiei o opinie juridică pentru interpretarea Articolului 7, p. 2 din Acordul de creditare din partea Federaţiei Ruse, care prevede că ”Orice datorie restantă a oricărei entităţi din Republica Moldova către guvernul rus sau instituţii ale guvernului rus, unde există „acordul părţii moldoveneşti”, devine automat parte a acestui contract”. 

De asemenea, urmează a fi concretizată modalitatea de soluţionare a litigiilor între cele două părţi. Decizia a fost luată în cadrul discuţiilor de astăzi, pe platforma Consiliului Coaliţiei.
 
Majoritatea parlamentară a solicitat Ministerului Finanţelor o informaţie privind existenţa unor datorii sau împrumuturi garantate de stat către Federaţia Rusă, dar şi informaţii privind procedura şi modalitatea de oferire eventuală a unor astfel de garanţii de către Republica Moldova.
 
Amintim că Guvernul a aprobat proiectul pentru ratificarea acordului între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Federaţiei Ruse cu privire la acordarea unui împrumut financiar de stat. Este vorba despre creditul rusesc în valoare de 200 de milioane de euro, oferit în două tranşe.

Partidul Acţiune şi Solidaritate constată că acordul pentru creditul rusesc conţine prevederi „periculoase”, care creează riscuri exagerate de îndatorare a ţării pe termen lung, dar  şi prevederi care nu se regăsesc în acordurile de împrumut oferite de către Rusia altor ţări.

Igor Dodon a anunţat, vineri seara, că ambasadorul Republicii Moldova în Federaţia Rusă, Andrei Neguţa, a semnat împreună cu conducerea ministerului de Finanţe rus, Acordul de creditare cu Republica Moldova, care prevede acordarea primei tranşe de împrumut în valoare de 200 milioane de euro.
 
„Este primul suport financiar concret oferit din exterior ţării noastre în această perioadă de criză, iar banii vor fi transferaţi în bugetul de stat al Moldovei pentru necesităţile ţării, inclusiv la finanţarea unor proiecte de infrastructură. Aduc sincere mulţumiri partenerilor ruşi şi personal Preşedintelui Federaţiei Ruse, dlui Vladimir Putin, pentru susţinerea acordată Republicii Moldova în condiţii de stringentă necesitate”, a scris Igor Dodon pe Facebook.

Pe 19 martie curent, Igor Dodon a declarat că Federaţia Rusă a reconfirmat că va oferi Republicii Moldova împrumutul promis, în sumă de 200 milioane de dolari, pentru reabilitarea drumurilor, în pofida deprecierii semnificative a rublei ruseşti, dar şi a crizei mondiale provocate de răspândirea coronavirusului.

Amintim că, la iniţiativa lui Igor Dodon, în decembrie 2019, Guvernul Republicii Moldova a iniţiat negocierile cu Federaţia Rusă privind contractarea unui împrumut de 500 milioane de dolari. Prima tranşă, în sumă de 200 milioane de dolari, urmează să ajungă la Chişinău la începutul lunii aprilie. Dobânda anuală va fi în jur de 2%, după cum anunţă Ministerul Economiei, iar Moldova s-a angajat să restituie împrumutul în termen de 10 ani.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările