Deputaţii PPDA ar putea bloca tribuna Parlamentului. Aceştia acuză că le sunt boicotate iniţiativele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlament Moldova

Deputaţii Partidului Politic Platforma Demnitate şi Adevăr acuză că le sunt boicotate iniţiativele, cu încălcarea Regulamentului Parlamentului. La un briefing de presă, Vasile-Andrei Năstase a spus că a mai fost amânată o dată includerea pe ordinea de zi a şedinţei Parlamentului a proiectului de hotărâre cu privire la adoptarea unei Declaraţii privind dosarele politice ale persoanelor persecutate de către regimul oligarhic.

„Vrem să dăm un semnal către societate, că vom merge până în pânzele albe, pentru că au de suferit mulţi oameni”, a spus parlamentarul, salutând decizia Procuraturii Generale de a constitui un grup de control al dosarelor penale pretins instrumentate pe criterii politice, transmite IPN.

Colegul de fracţiune, Dinu Plîngău, a spus că la şedinţa de astăzi a fost violat Regulamentul Parlamentului, iar anumiţi angajaţi ai legislativului au fost impuşi să nu avizeze admiterea în procedură legislativă a moţiunii simple asupra politicilor şi activităţii Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

Igor Munteanu şi-a exprimat dezaprobarea faţă de încercarea de a tergiversa pregătirea pentru lectura a doua a proiectului de lege privind „dezoffshorizării”. Potrivit parlamentarului, legea „este un element esenţial pentru asanarea spaţiului public, pentru a curma orice conexiune toxică a sectorului public din Moldova cu diverse firme înregistrate în offshore. 

Igor Munteanu constată şi o sabotare pe subiectul moratoriului la dobândirea cetăţeniei prin investiţie. Potrivit lui, amânarea deciziei prelungire a moratoriului vorbeşte despre faptul că „aşa-zisa noua majoritate parlamentară constituită din PSRM şi PDM şi-au format o anumită agendă care nu este în interesul public şi care creează în continuare riscuri de securitate naţională pentru Moldova”. Aceeaşi poziţie este şi în cazul „legii Magnitsky”, care ar veni cu semnal foarte puternic că avem instrumentele necesare pentru a ne proteja spaţiul public, băncile etc. împotriva unor grupuri care încearcă să destabilizeze economia naţională”, a remarcat deputatul PPDA.

Chiril Moţpan s-a referit la refuzul Parlamentului de a-l invita la raport pe directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate, Alexandru Esaulenco. Deputatul nu înţelege care au fost motivele acestui refuz, mai ales directorul SIS i-a spus, într-o convorbire telefonică, că este gata oricând să răspundă la întrebările parlamentarilor şi a cetăţenilor. Chiril Moţpan declară că sunt mai multe întrebări faţă de conducerea SIS, inclusiv Aeroportul Internaţional Chişinău, care „a ajuns subiectul unor trocuri dintre grupuri obscure necunoscute”.

Deputatul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr sunt hotărâţi să blocheze tribuna Parlamentului dacă vor mai atesta încălcări ale Regulamentului Parlamentului.

https://www.ipn.md/ro/deputatii-pppda-acuza-ca-le-sunt-boicotate-initiativele-7965_1071640.html

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite