Deputaţii PPDA propun instituirea unui moratoriu asupra „legii miliardului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Fracţiunea Platforma DA solicită instituirea unui moratoriu asupra implementării „legii miliardului, prin care s-a pus pe umerii cetăţenilor povara întoarcerii banilor sustraşi din sistemul bancar”. O iniţiativă legislativă în acest sens a fost prezentată astăzi în cadrul unui briefing de presă, ulterior înregistrată la Secretariatul Parlamentului, transmite IPN.

Vicepreşedintele Parlamentului, Alexandru Slusari, a dat citire unei declaraţii în numele fracţiunii, menţionând că decizia Guvernului Filip din 2016, prin care garanţiile de stat emise de Guvernele Leancă şi Gaburici au fost transformate în datorie de stat cu dobânzi exorbitante, a creat inechitate socială şi a oferit impunitate persoanelor implicate în furtul miliardului. „Banii întorşi până acum de cetăţeni în buget pentru a pune la loc banii sustraşi” ar depăşi 2,3 miliarde de lei şi puteau fi folosiţi în scopuri sociale sau pentru proiecte de infrastructură, menţionează parlamentarii fracţiunii Platformei DA.

Potrivit lor, „suspendarea legii ar permite o mobilizare a tuturor instituţiilor, inclusiv a BNM, pentru demascarea fraudelor şi identificarea beneficiarilor, şi pentru recuperarea mijloacelor fraudate”. Deputaţii susţin că de pe urma suspendării „legii miliardului” vor fi eliberate anual circa 850 de milioane lei în bugetul de stat.

Întrebat de jurnalişti de ce fracţiunea Platforma DA, Blocul ACUM nu a făcut acest lucru în perioada celor cinci luni cât s-a aflat la guvernare, Alexandru Slusari a spus că, din luna iunie, 120 de zile a durat ancheta şi că în urma acestei anchete, la 17 octombrie, a fost votată o hotărâre de Parlament care solicita BNM şi Guvernului să vină, în termen de 60 de zile, cu propuneri de a revizui această lege. Deoarece între timp guvernul s-a schimbat, iar noul guvern nu doreşte acest lucru, s-a decis să se meargă pe cale parlamentară.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite